Σε χαμηλό 9 μηνών η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη λόγω της Όμικρον

Επιβράδυνση εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού με αποτέλεσμα να πλήττονται οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών ενισχύθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ο κόσμος απέφυγε δραστηριότητες όπως πχ. ο τουρισμός.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία PMI δημοσιοποιούνται εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ για το πώς θα βάλει φρένο στους ρυθμούς καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας PEPP, ενώ την ίδια ώρα θα περιφρουρεί την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης εν μέσω του τελευταίου κύματος της Covid-19.

Η IHS Markit ανέφερε ότι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κορυφώθηκε αυτόν τον μήνα – εν μέρει χάρη στον περιορισμό μιας σειράς εφοδιαστικών διαταραχών που μείωσαν παράλληλα τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο περιορίστηκε και η αύξηση των νέων παραγγελιών.

«Η παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

Ωστόσο, η συνολική δραστηριότητα επηρεάστηκε κυρίως στη Γερμανία, όπου η οικονομία έμεινε στάσιμη για πρώτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο. Σημαντική επιβράδυνση είδαν κι άλλες χώρες.

«Η οικονομία της ευρωζώνης δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα από την Covid-19, καθώς η αύξηση των επιπέδων μόλυνσης έπληξε την ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών με αποτέλεσμα μια απογοητευτική εικόνα λίγο πριν την εκπνοή του 2021», ανάφερε επίσης ο Ουίλιαμσον. «Για τη συνέχεια αναμένονται περισσότερα καθοδικά ρίσκα λόγω της παραλλαγής Όμικρον, για τις προοπτικές της ανάπτυξης».