Σε φόρμουλα επανάκτησης των μετοχών κατέληξαν Κυβέρνηση, ΚΤΚ και Συνεργατισμός

Στον τρόπο με τον οποίο ο Συνεργατισμός θα επανακτήσει τις μετοχές από το κράτος, κατέληξαν Συνεργατιστές, Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), Γιώργο Ιωσήφ, με βάση την ερμηνεία των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ο Συνεργατισμός υποχρεούται να καταβάλλει κάθε χρόνο το 10% επί του ποσού που η Κυβέρνηση θα κατέχει ως μετοχικό κεφάλαιο στον Συνεργατισμό, ενώ τα υπόλοιπα κέρδη θα παραμένουν στο Συνεργατισμό, ο οποίος θα τα χρησιμοποιεί για την επαναγορά των μετοχών από το κράτος.

Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα αποκτήσει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου του Συνεργατισμού, αφού θα του παραχωρήσει κεφαλαιακή στήριξη €1,5 δις για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν τα επόμενα τρία χρόνια στη βάση του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco. Η κεφαλαιακή στήριξη θα καλυφθεί από τη δεύτερη δόση του προγράμματος στήριξης που συνομολογήθηκε με την Τρόικα, η οποία θα εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρία του Eurogroup στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωσήφ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η φόρμουλα προέκυψε ύστερα από επαφές του Συνεργατισμού με την Κεντρική Τράπεζα, παρουσία λειτουργών του ΥΠΟΙΚ σήμερα το πρωί, φόρμουλα η οποία επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση των Συνεργατιστών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το μεσημέρι. Με βάση την ερμηνεία αυτή, ο Συνεργατισμός θα πρέπει να καταβάλει 150 εκ. στο κράτος (10% του €1,5 δις) τα πρώτο έτος, ενώ στη συνέχεια το ποσό αυτό θα μειώνεται σταδιακά, καθώς θα μειώνεται η οφειλή προς το κράτος.

“Η ερμηνεία που δίνεται μέσα από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων είναι ότι τα κέρδη μένουν στην Τράπεζα και μετά την καταβολή του τιμωρητικού 10%, το οποίο δεν είναι η Κυβέρνηση που το επιβάλλει, το επιβάλλουν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων όπως τις έχει καθορίσει η ΓΔ Ανταγωνισμού, οποιοδήποτε υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την επαναγορά των μετοχών της Τράπεζας από το κράτος”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ιωσήφ, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη σημαντική, που καθιστά το γεγονός ότι το κράτος θα συμμετέχει στο Συνεργατισμό με 99%, λιγότερης σημασίας.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη στήριξή του στο θεσμό και την επιθυμία του ο Συνεργατισμός να προσφέρει τις υπηρεσίας του στο λαό πέραν από τις εμπορικές τράπεζες, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι η ερμηνεία αυτή αποτελεί και θέση της Τρόικα και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωσήφ εξήγησε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ο Συνεργατισμός να χρησιμοποιήσει φρέσκο χρήμα, δηλαδή που να μην προέρχεται από τα κέρδη του, για να επισπεύσει την επαναγορά των μετοχών.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την επανάκτηση των μετοχών μετά την πάροδο πέντε χρόνων, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι η πρόνοια αυτή που τέθηκε από την Τρόικα δεν είχε σκοπό να εμποδίσει τον Συνεργατισμό να ανακτήσει τις μετοχές του από το κράτος, προσθέτοντας ότι η πρόνοια αυτή μπορεί εν τέλει να αποβεί υπέρ του Συνεργατισμού.

“Μπορεί να είναι υπέρ του Συνεργατισμού, διότι στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί η θέση η δική μας ότι είναι υπερβολικές ο εκτιμήσεις της Pimco και να μας απαλλάξει και από ένα μεγάλο βάρος του 1, 5 δις”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πόσα κέρδη εκτιμά ότι θα καταγράφει ο Συνεργατισμός, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι θα γίνουν οι αναδιαρθρώσεις, τονίζοντας πως η προσπάθεια είναι να παραμείνουμε ανθρώπινοι, διότι τα κέρδη προέρχονται από τον κόσμο.

“Όμως, κατά τις εκτιμήσεις μας υπάρχουν ικανοποιητικά κέρδη που σε ένα λογικό διάστημα που θα μπορέσουμε να επαναγοράσουμε τουλάχιστον την πλειοψηφία αυτού του πακέτου για να μην υπάρχουν οι ανησυχίες ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ο Συνεργατισμός”, είπε.

Δεν φοβίζουν τα μη εξυπηρετούμε δάνεια

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ιωσήφ είπε πως ήδη ο Συνεργατισμός βρίσκεται “πολύ μακριά” από τα σενάρια της Pimco.

“Δεν μας φοβίζει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, είπε, εξηγώντας ότι όλα τα δάνεια θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα λόγω τεχνικών όρων. Σημείωσε ότι
υπάρχουν δάνεια που εξυπηρετούνται με χαμηλότερη δόση, αλλά κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα.

Λέγοντας ότι πρέπει να διαχωριστούν ποια είναι τα επικίνδυνα δάνεια και ποιες είναι οι πιθανές ζημιές, ο κ. Ιωσήφ σημείωσε ότι “εμείς είμαστε αισιόδοξοι βλέποντας την κίνηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πως ένα πολύ μεγάλο μέρος, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμά η Pimco θα εισπραχθούν από τα συνεργατικά ιδρύματα”.

Επεσήμανε ότι σε μια κατηγορία δανείων θα έπρεπε να αφαιρεθούν 125 εκ. από τα σενάρια της Pimco.

Σίγουρα, συνέχισε, “οι κίνδυνοι υπάρχουν και πρέπει το συμβούλιο της ΣΚΤ, που θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των άλλων 18 συνεργατικών, να πάρει τις σωστές αποφάσεις και μέσα από αυτά τα μέτρα πιστεύουμε πως τα κέρδη θα είναι ικανοποιητικά για να ανταποκριθούμε τουλάχιστο στα πρώτα δύσκολα χρόνια που θα είναι μεγάλο το ποσό και σιγά σιγά θα μειωθεί και θα είναι πιο εύκολο να επαναγοράσουμε τις μετοχές μας”.