Σε υψηλά επταετίας ο χρυσός…

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τη βαθύτερη οικονομική ύφεση παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’30, δίνει ώθηση στον χρυσό που οδεύει προς το υψηλότερο κλείσιμο της τελευταίας επταετίας, καθώς αναμένεται παρατεταμένη παρέμβαση από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη οικονομική κρίση.

Το πολύτιμο μέταλλο διατηρεί την ανοδική του τροχιά μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί, ενώ και τα στοιχεία για τις αμερικανικές λιανικές πωλήσεις Μαρτίου θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για τη ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

«Ο χρυσός είναι το τελευταίο αντιστάθμισμα έναντι του υπερβολικού χρέους που θα έχει δημιουργηθεί στον κόσμο», αναφέρει ο Rainer Michael Preiss, της Global CIO Office. Το μέταλλο θα συνεχίσει να χτυπά ρεκόρ, αναφέρει ο ίδιος, παραθέτοντας επεκτάσεις ισολογισμών από τις κεντρικές τράπεζες και μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης.

Ο χρυσός φέτος έχει κάνει ράλι 14%, καθώς η πανδημία έριξε σε ύφεση τις αγορές και μείωσε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Η ανθεκτικότητά του συνεχίστηκε κι όταν οι ηγέτες της Ευρώπης και κάποιων πολιτειών στις ΗΠΑ άρχισαν προετοιμασίες για μερική άρση των περιορισμών, καθώς η εξάπλωση του ιού άρχισε να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Μια πρόσθετη στήριξη ήλθε από το δολάριο, που υποχώρησε κοντά σε χαμηλό ενός μήνα.

«Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, μπορεί να δούμε μια συνεχιζόμενη δημοσιονομική και νομισματική βοήθεια, μικρότερους προϋπολογισμούς, πιθανή υποτίμηση νομισμάτων και αύξηση της ζήτησης για χρυσό», αναφέρει ο John Sharma, οικονομολόγος της National Australia Bank. Εκτιμά πάντως ότι η όποια πρόοδος από το υγειονομικό μέτωπο μπορεί να περιορίσει την ανοδική πορεία τοπυ χρυσού.

Νωρίτερα η τιμή σποτ του χρυσού βρισκόταν στα $1.727,30 από $1.726,97 την Τρίτη που ήταν το υψηλότερο κλείσιμο από τον Νοέμβριο του 2012. Στον δείκτη Comex, τα futures μειώθηκαν στο 0,7% αφού την Τρίτη εκτοξεύθηκαν σε υψηλά επταετίας.

Την ίδια ώρα, το ασήμι υποχώρησε κατά 0,9% ενώ ενισχύθηκαν παλλάδιο και πλατίνα.