Σε συνεργασία με τον οίκο Mckinsey το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τρ. Κύπρου

Σε συνεργασία με τον οίκο Mckinsey καταρτίζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η Τράπεζα θεωρεί πως χρειάζεται συλλογική δουλειά προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πελατών και των επενδυτών, τόσο σε επίπεδο Τράπεζας όσο και σε επίπεδο χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτήματα του ΚΥΠΕ από το γραφείο Τύπου της Τράπεζας, ο σχεδιασμός του πλάνου αναδιάρθρωσης γίνεται σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο, τους McKinsey.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, η Τράπεζα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και υποβάλει στις Κυπριακές Αρχές και την Τρόικα το τελικό πλάνο αναδιάρθρωσης για έγκριση μέχρι τις 30/9/2013. Η εφαρμογή του σχεδίου θα έχει τριετή ορίζοντα.

Αναφορικά με το στόχο της μεταβατικής Διεύθυνσης για τον τελικό αριθμό του προσωπικού του νέου σχήματος, σημειώνεται ότι, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup, η Τράπεζα λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο με 202 υποκαταστήματα και 5640 υπαλλήλους, εκ των οποίων τα 85 υποκαταστήματα και οι 2390 υπάλληλοι έχουν μεταφερθεί από τη Λαϊκή.

«Είναι αντιληπτό ότι από την απορρόφηση των εργασιών της Λαϊκής υπάρχει σημαντική επικάλυψη τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε υποκαταστήματα.

Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί μελέτη για τη δημιουργία πλάνου αναδιάρθρωσης το οποίο, μεταξύ άλλων, θα δώσει απαντήσεις- κατευθύνσεις και στα θέματα αριθμού καταστημάτων και υπαλλήλων», αναφέρει το γραφείο Τύπου, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός καταστημάτων που θα πρέπει να κλείσουν ή αριθμός των υπαλλήλων με τους οποίους θα πρέπει να λειτουργεί η Τράπεζα.

«Όσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων είναι σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις με την ΕΤΥΚ για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου εθελουσίας εξόδου. Το σχέδιο εθελουσίας εξόδου θα προσφερθεί στο σύνολο των υπαλλήλων του συγκροτήματος και θα αφορά τις δραστηριότητές μας στη Κύπρο», αναφέρεται.

Σε ερώτηση πότε θα βγει η Τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας σημειώνουν ότι η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού της Τράπεζας, από τον ελεγκτικό οίκο KPMG Λονδίνου, στα μέσα Ιουλίου η οποία θα καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας και το τελικό ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων που θα μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο (κούρεμα).

Αναφορικά με την εφαρμογή κλιμακωτών περικοπών στο μισθολόγιο του συγκροτήματος, αλλά και το συνολικό στόχο της μείωσης των εξόδων του συγκροτήματος, το γραφείο Τύπου αναφέρει ότι οι περικοπές «αποτελούν μέρος και το πρώτο βήμα για τη μείωση και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων».

«Οι περικοπές μισθών καθώς και το σχέδιο εθελουσίας εξόδου αποτελούν σημαντικό μέρος του πλάνου αναδιάρθρωσης το οποίο η Τράπεζα Κύπρου επεξεργάζεται, δεν είναι όμως το μόνο», αναφέρεται.

Σημειώνεται όμως ότι δεν μπορεί λεχθεί το μέγεθος των συνολικών εξοικονομήσεων, καθώς πέραν των μειώσεων σε μισθούς και επιδόματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, το κλείσιμο καταστημάτων, η ενοποίηση υπηρεσιών και συστημάτων και άλλες ενέργειες, οι οποίες θα επιφέρουν οικονομίες κλίμακας.

Σε σχέση με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, το γραφείο Τύπου περιορίζεται να σημειώσει πως «οι διαβουλεύσεις με την ΕΤΥΚ συνεχίζονται και δεν θα ήταν σωστό και πρέπον να προβούμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις στο παρόν στάδιο».

Τα επόμενα βήματα για την τράπεζα Κύπρου είναι:

•           Κλείσιμο 20 καταστημάτων μέχρι τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου

•           Ολοκλήρωση συστέγασης Υποστηρικτικών Υπηρεσιών

•           Ολοκλήρωση αξιολόγησης από KPMG

•           Καθορισμός τελικού Ποσοστού Μετατροπής Καταθέσεων και ολοκλήρωση κεφαλαιοποίησης.

•           Υποβολή και έγκριση σχεδίου αναδιάρθρωσης

•           Σύγκληση γενικής συνέλευσης μετόχων

Σε ερώτηση αν η έξοδος από το καθεστώς εξυγίανσης θα πρέπει να συμπέσει με την ολοκληρωτική άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, η Τράπεζα Κύπρου υποδεικνύει πως απαιτείται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, των πελατών και των επενδυτών, τόσο σε επίπεδο Τράπεζας όσο και σε επίπεδο χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Παρόλο που πιστεύουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση και η έξοδος από την εξυγίανση θα βοηθήσουν στην ανάκτηση εμπιστοσύνης, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να πετύχουμε το κοινό αυτό στόχο.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι σταδιακά και συστηματικά υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα και ότι πορευόμαστε αποφασιστικά προς την σωστή κατεύθυνση. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλούμε με σιγουριά ότι θα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλήρης άρση των μέτρων», καταλήγει.