Σε σκάνδαλο με τις υπό εξυγίανση τράπεζες αναφέρθηκε ο κ. Περδίκης

Σε δήλωση στη Βουλή ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι καθυστέρησε πάρα πολύ το σχέδιο για μείωση των απολαβών των εργαζομένων στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα, προσθέτοντας ότι αναμενόταν ότι ιδιαίτερα οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι στις δύο τράπεζες θα τύγχαναν δραστικής μείωσης απολαβών μήνες ή χρόνια πριν, αφού οι τράπεζες βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε τροχιά κατάρρευσης.

Επιπλέον ο κ. Περδίκης είπε ότι κατέχει πληροφόρηση που διασταυρώθηκε, ότι υψηλόμισθα στελέχη αυτών των τραπεζών που ενδεχομένως να ευθύνονται με την κατάρρευση τους, κυκλοφορούν με οχήματα πολυτελείας, τα οποία τους έχουν παραχωρήσει οι υπό εξυγίανση τράπεζες και συμπλήρωσε ότι πέρα από το σκάνδαλο με τις κρατικές λιμουζίνες υπάρχει και σκάνδαλο με τις υπό εξυγίανση τράπεζες.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι πέραν από τις δραστικές αποκοπές μισθών στους υψηλόμισθους θα πρέπει να τεθεί οροφή και στις αποζημιώσεις των τραπεζικών.

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ να εξετάσει το θέμα και διατύπωσε τη θέση πως συνιστά πρόκληση προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους και την κοινωνία, στελέχη των τραπεζών να φεύγουν από τις τράπεζες με αποζημιώσεις “πολλών – πολλών χιλιάδων ευρώ”.

Ο κ. Περδίκης ανακοίνωσε επίσης ότι με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ζητεί την διαβίβαση αιτήματος στην Κεντρική Τράπεζα ώστε να παραδοθεί στη Βουλή, σε ηλεκτρονική μορφή, ο κατάλογος των 6.000 περιπτώσεων που απέσυραν καταθέσεις από τις τράπεζες.

Εξήγησε ότι τον κατάλογο ζήτησε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων από την Κεντρική Τράπεζα για να διαπιστωθεί εάν αυτοί που φυγάδευσαν καταθέσεις στο εξωτερικών το κρίσιμο 15ημερο πριν τις αποφάσεις του Eurogroup, έχουν διευθετήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι η Κεντρική Τράπεζα εσκεμμένα δεν παραδίδει αυτά τα στοιχεία στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, επικαλούμενη απόρρητο και πρέπει η Βουλή να επέμβει και να ζητήσει πλήρη στοιχεία για να ελεγχθεί εάν αυτοί οι κύριοι και κυρίες, όπως είπε, έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο ΓΓ των Οικολόγων ανέφερε επίσης ότι αυτά που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών επιτείνουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι για ακόμα μια φορά οι εγκληματίες δεν θα πληρώσουν, προσθέτοντας ότι η Βουλή πρέπει να αποδείξει ότι κάνει ότι είναι δυνατό ώστε οι εγκληματίες να πληρώσουν και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να σταματήσουν οι συνεδριάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία.