Σε προεκλογικές περιπέτειες εισέρχεται η Ιταλία

Ένα βήμα πριν από την παραίτηση του είναι ο Μάριο Μόντι καθώς δήλωσε ότι μετά την απόσυρση της στήριξης απο την  κεντροδεξιά σκοπεύει να αποχωρήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο, αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 από το Κοινοβούλιο.

Από το γραφείο του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ανακοινώθηκε ότι ο ιταλός πρωθυπουργός στη συνάντησης του με τον πρόεδρο χθες, για περίπου δύο ώρες,  του ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά αποτελεσματικά την Ιταλία, χωρίς υποστήριξη.

Ο Μόντι υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του γραμματέα της κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο αποτελούν ουσιαστικά “μια δήλωση απόλυτης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και την πολιτική της γραμμή”, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί ως το τέλος του έτους.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του τεχνοκράτη Μόντι αφήνει ανοικτή την πόρτα της πολιτικής για τον  Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το πρωθυπουργικό αξίωμα, επικαλούμενος “αίσθημα ευθύνης” για τον τόπο.