Σε πολιτικοδικαστικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ με τις πληροφορίες να θέλουν ως ημερομηνίες «γέννησης» του επίμαχου usb αρχείου που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης την 8η με 11η Ιουλίου του 2011.

Το διάστημα εκείνο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ήταν ο κ. Ιωάννης Διώτης, ενώ σε ό,τι αφορά τους πρώην υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλος από δηλώσεις τους προκύπτει ότι τις ημερομηνίες αυτές το επίμαχο αρχείο δεν βρίσκονταν στα χέρια τους.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως ουδείς δεν μπορεί να βεβαιώσει με απόλυτο τρόπο ότι η 8η με 11η Ιουλίου του 2011 δεν αποτελεί μια ακόμη ημερομηνία αντιγραφής του επίμαχου αρχείου. Με απλά λόγια, μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν κανείς δεν γνωρίζει αν το usb στικ αντιγράφηκε και αν ναι, πόσες φορές. Σχετικά με την αλλοίωση της λίστας – αφαιρέθηκαν όπως αποδείχθηκε ονόματα συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου – οι εισαγγελείς συνεχίζουν να αναζητούν τους δράστες του εγκλήματος της νόθευσης δημοσίου εγγράφου.

Ωστόσο, η εισαγγελική έρευνα φαίνεται να «κλυδωνίζει» από την «κόντρα» που έχει μεταξύ των οικονομικών εισαγγελέων και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προϊσταμένου τους Νίκου Παντελή. Ο τελευταίος είχε ζητήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς να διαβιβάσουν στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το usb, προκειμένου οι ειδικοί να διαπιστωθεί πότε και πώς αλλοιώθηκε το αρχείο και εφόσον μπορούν να διερευνήσουν επίσης πόσες αντιγραφές τυχόν έγιναν. Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης αρνήθηκαν, όμως, να στείλουν το αρχείο ενώ ζητούν  και διευκρινίσεις από τον προϊστάμενό τους για τους λόγους για τους οποίους τους ζήτησε να στείλουν το αρχείο στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Η αντιπαράθεση αυτή αναμένεται, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους να έχει συνέχεια τις επόμενες ημέρες.

Το μεσημέρι πάντως της Τετάρτης στους οικονομικούς εισαγγελείς εξηγήσεις έδωσαν ως ύποπτοι για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα. Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του πρώην υπουργού Μαρίνας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι τους υποστήριξαν την νομιμότητα της κατάθεσης του 1,222 εκατ. δολαρίων στην HSBC, ενώ ο Ανδρέας Ρωσσώνη φέρεται να ανέφερε ότι ο λογαριασμός που διατηρούσε στην ίδια τράπεζα περιείχε νόμιμα χρήματα, έκλεισε το 2005 και τα χρήματα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα βάση νόμου που είχε εκδοθεί για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Η έρευνα των εισαγγελέων όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να κλείσει την αρχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε θα καταθέσουν και άλλοι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης, οι οποίοι έχουν κληθεί ως ύποπτοι.