Σε “πολική δίνη” οι ΗΠΑ

 Σε “πολική δίνη” βρίσκονται οι Ηνωμένες πολιτείες…

Η ψυχρή εισβολή αέρα από την Αρκτική, η οποία έχει φέρει πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι οι χαμηλότερες εδώ και δυο δεκαετίες, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και το σχεδόν γενικό μπλακ-άουτ στη λειτουργία επιχειρήσεων, σχολείων και τη μαζική ακύρωση χιλιάδων πτήσεων.

Τα καταφύγια για τους άστεγους ξεχείλιζαν λόγω του ψύχους που περιγράφεται από ορισμένους μετεωρολόγους ως ” πολική δίνη” με θερμοκρασίες να κυμαινόταν στους μείον 11 έως μείον 22 βαθμούς Κελσίου, πολύ κάτω του μέσου όρου σε περιοχές της Μοντάνα, της Βόρειας και Νότιας Ντακότα, της Μινεσότα, της Αϊόβα, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Νεμπράσκα, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στο Μπρίμσον της Μινεσότα, ο υδράργυρος υποχώρησε στους μείον 40 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από ό,τι είχε την ίδια στιγμή ο Αρκτικός Κόλπος στον Καναδά, όπου το θερμόμετρο έδειχνε μείον 35 βαθμούς Κελσίου.

Το ψύχος στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε κατά πολύ παραδοσιακές κρύες περιοχές του πλανήτη, όπως το Αλμάτι στο Καζακστάν, όπου η θερμοκρασία ήταν μείον 22 βαθμούς Κελσίου, τη Μογγολία στο μείον 23 και το Ιρκούτσκ στη Σιβηρία στο μείον 33 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες από τις μισές πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Σικάγο ακυρώθηκαν, ενώ ακόμη και οι προμήθειες καυσίμων πάγωσαν, αφήνοντας τα πληρώματα εκτεθειμένα, καθώς δεν μπορούν να γεμίσουν τις δεξαμενές των αεροσκαφών.

Η “πολική δίνη”, ο παγωμένος αέρας του βορείου ημισφαιρίου που αιωρείται πάνω από την πολική περιοχή τον Χειμώνα, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να ωθηθεί νότια, κινείται προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν την Τρίτη.