Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Φωνή του πολίτη»


Την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας «Φωνή του πολίτη» ως βασικό εργαλείο συμμετοχικής δημοκρατίας που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας με την εκτελεστική εξουσία, ανακοίνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου, στη «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» θα διενεργούνται συμβουλευτικές ψηφοφορίες πολιτών για επίκαιρα και μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν νομοσχέδια και πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να καταγράφεται και να λαμβάνεται υπόψη η γενική κοινωνική αντίληψη επί των εν λόγω θεμάτων.

Η πλατφόρμα λειτούργησε για πρώτη φορά την Τρίτη 19η Μαρτίου 2024 με την πρώτη ψηφοφορία να αφορά τη μείωση του ορίου ηλικίας στο δικαίωμα ψήφου και την οριοθέτησή του στην ηλικία των 17 ή των 16 ετών.

Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στη «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» μπορούν να το κάνουν στο: https://citizenvoice.gov.cy

Σημειώνεται ότι ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας διασφαλίζει την ανωνυμία της ψήφου, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την εγκυρότητα της ψηφοφορίας. Τα προσωπικά δεδομένα θα κρυπτογραφούνται και θα  διαγράφονται αυτόματα μετά τo πέρας της ψηφοφορίας. Κατά την είσοδό στην πλατφόρμα, ο πολίτης θα καλείται να καταχωρίσει τα τέσσερα τελευταία ψηφία της Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του, την ημερομηνία γέννησής του και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και θα λαμβάνει κωδικό μιας φοράς (OTP). Έτσι, διασφαλίζεται ότι κάθε  πολίτης που ψηφίζει είναι δικαιούχος (άτομο 17 ετών και άνω) και ότι ψηφίζει μόνο μία φορά.

Αναφέρεται τέλος ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει εκπονήσει ειδική «Εκτίμηση Αντίκτυπου» και εξασφάλισε την έγκριση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.