Σε κλίμα οδύνης και οργής οι κηδείες των τριών ισραηλινών εφήβων

Οι τρεις ισραηλινοί έφηβοι που βρέθηκαν δολοφονημένοι τη Δευτέρα κηδεύονται σήμερα, Τρίτη, εν μέσω έντονων ανησυχιών για ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή.

Τα τρία αγόρια θα ταφούν πλάι – πλάι στην πόλη Μόντι-ιν του Ισραήλ. Την Τρίτη νεκρώσιμες ακολουθίες τελέστηκαν έξω από τα σπίτια του 16χρονου Γκιλάντ Σαάρ του αμερικανο-ισραηλινού Ναφτάλι Φρένκελ -επίσης 16 ετών- και του 19χρονου Εϊγιάλ Γιφρά.

«Δεν υπήρξε ένδειξη ενότητας σαν κι αυτή στο Ισραήλ εδώ και χρόνια» είπε ο πατέρας του Φρένκελ, Αβραάμ. Δίπλα του, η σορός του γιου του ήταν καλυμμένη με την ισραηλινή σημαία.

«Θα μάθουμε να τραγουδάμε χωρίς εσένα, αλλά θα ακούμε πάντα τη φωνή σου μέσα μας» είπε η μητέρα του Ναφτάλι, Ραχέλ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, ο οποίος βρίσκεται στην κηδεία ενός εκ των θυμάτων, είπε: «Οι ηγέτες της Χαμάς και τα μέλη της πρέπει να ξέρουν ότι το αίμα οποιουδήποτε τολμά να χτυπήσει τους πολίτες του Ισραήλ φέρει ένα τίμημα. Πρέπει να ξέρουν ότι θα τους κυνηγήσουμε όπου και να βρίσκονται και θα τους χτυπήσουμε σκληρά».

Αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί τη Χαμάς για τις απαγωγές και τις δολοφονίες των τριών νεαρών, βομβάρδισε δεκάδες στόχους στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε εκτάκτως αργά το βράδυ της Δευτέρας και επρόκειτο να συνεδριάσει ξανά την Τρίτη, καθώς τα μέλη του ήταν διχασμένα για το ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν ζήτησε να οργανωθεί από τον ισραηλινό στρατό μια ευρεία εναέρια και χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πρέπει να κάνουμε την Αμυντική Ασπίδα 2, αυτήν τη φορά στη Γάζα» έγραψε ο Λίμπερμαν στη σελίδα του στο Facebook, αναφερόμενος στην επίθεση που είχε εξαπολύσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη το 2002, με αφορμή μια σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων.

«Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Η δολοφονία των νέων συνδέεται με τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων με πυραύλους στο νότιο Ισραήλ» συνέχισε.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας κατηγορεί την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ότι προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της στη Λωρίδα της Γάζας και να τον αυξήσει στη Δυτική Όχθη.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως αεροσκάφη επιτέθηκαν σε 34 θέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες της Χαμάς, αν και στη δήλωσή τους δεν συνδέουν τις επιδρομές με τις απαγωγές. Από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές έγινε γνωστό πως δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης πως 18 παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα κατά τις δύο τελευταίες ημέρες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν γι’ αυτές τις εκτοξεύσεις ρουκετών τη Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an ανέφερε ότι δύο Παλαιστίνιοι δέχθηκαν επίθεση στην Ιερουσαλήμ ως αντίποινα για τον θάνατο των ισραηλινών εφήβων.

Ο πατέρας ενός από τα θύματα, του 24χρονου Χαλίντ Ατίγεχ, δήλωσε ότι κάποια άτομα εισέβαλλαν σε ένα εστιατόριο φωνάζοντας «Θάνατος στους Άραβες» πριν επιτεθούν στον Ατίγεχ με πέτρες και γκλομπ.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις παρενέβησαν και απώθησαν τους επιτιθέμενους, αλλά μία ομάδα Ισραηλινών ακολούθησε τον Ατίγεχ, ο οποίος πήγε σε παρακείμενο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει το περιστατικό» είπε ο πατέρας του νεαρού.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από την τιμωρία ατόμων για αδικήματα που δεν έχουν διαπράξει προσωπικά ή με επιβολή συλλογικών τιμωριών» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι.

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε επίσης η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.