Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιβερία λόγω Έμπολα – Κλείνουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

H πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας ενώ έθεσε σε υποχρεωτική άδεια πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο των μέτρων που προσπαθεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Από τον ιό έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 130 άνθρωποι.

Η Σίρλιφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 5 εκατ. δολάρια προκειμένου να ενισχυθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός του ιού.

«Ο Έμπολα αποτελεί πραγματικότητα. Ο Έμπολα μεταδίδεται. Και ο Έμπολα σκοτώνει», δήλωσε ζητώντας παράλληλα από τους κατοίκους να κάνουν το καθήκον τους στον τομέα της προσωπικής τους υγιεινής.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι καμία υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή ώστε όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις να «απολυμανθούν».

Επίσης έθεσε σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης διέταξε το κλείσιμο των υπαίθριων αγορών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού Έμπολα για την αποφυγή «επαφής με τους νεκρούς» και τη μόλυνση του νερού.

Δύο εθελοντές της οργάνωσης Σώμα Ειρήνης (Peace Corps) απομονώθηκαν και τέθηκαν υπό παρακολούθηση, λόγω της έκθεσής τους σε ασθενή που αργότερα κατέληξε από τον ιό Έμπολα.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι οι δύο εθελοντές αναμένεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μόλις τους δοθεί άδεια να ταξιδέψουν.

Νωρίτερα, η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε ότι αποσύρει 340 εθελοντές από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, λόγω της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στις χώρες αυτές της Δυτικής Αφρικής.