Σε ηλιοθερμική έρευνα συμμετέχει το Ινστιτούτου Κύπρου

Το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει ως ένας από τους κύριους στρατηγικούς εταίρους στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικό πρόγραμμα ‘Scientific and Technological Alliance for Guaranteeing the European Excellence in Concentrating Solar Thermal Energy’ (STE-STAGE).

Το τετραετές πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση €9.500.000 εξασφάλισε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία στην αξιολόγηση του (15/15). Το Ινστιτούτο Κύπρου ως βασικός εταίρος στην κοινοπραξία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €600,000 περίπου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου, το έργο αφορά την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής κοινής στρατηγικής για την ηλιοθερμική έρευνα και το συντονισμό των ερευνητικών προγραμμάτων όλων των χωρών μελών. Το έργο περιλαμβάνει ερευνητικές δράσεις, την προώθηση συνεργασιών μεταξύ των ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων και αρμόδιων φορέων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη βιομηχανία.

Οι δράσεις του έργου συμπληρώνονται πλήρως από το ερευνητικό πρόγραμμα EU-Solaris (www.cyi.ac.cy/rd/eusol.html), με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση €4,500,000 περίπου, που αφορά το συντονισμό των μεγαλύτερων ερευνητικών υποδομών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στο οποίο επίσης συμμετέχει το Ινστιτούτο Κύπρου.

Τα δύο αυτά ερευνητικά προγράμματα εξασφαλίζουν περίπου 200 ανθρωπομήνες για επιστήμονες που θα εργαστούν στο ΙΚυ στο άμεσο μέλλον. Σήμερα το Ινστιτούτο Κύπρου απασχολεί 52 άτομα μέσω ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το έργο STE-STAGE συντονίζεται από το Ισπανικό Κέντρο Ερευνών σε Θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας (CIEMAT), με συνολική συμμετοχή 39 εταίρων.

Στην ηγετική ομάδα συγκαταλέγονται τα πιο διακεκριμένα Ινστιτούτα, που δραστηριοποιούνται σε τομείς πρωτοποριακών τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας, όπως η Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (DLR), η Ιταλική Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΕΝΕΑ), το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και το Γερμανικό Ινστιτούτο Συστημάτων Ηλιακής Ενέργειας Fraunhofer (ISE).