Σε ετοιμότητα το υπουργείο εσωτερικών λόγω της κακοκαιρίας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών  για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία.

Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία που πλήττει από χθες την Κύπρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα εξακολουθήσει τουλάχιστο μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή, όλες οι Υπηρεσίες του, με αιχμή του δόρατος τις Επαρχιακές Διοικήσεις και την Πολιτική Άμυνα, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δύσκολων καιρικών φαινομένων, τόσο για σκοπούς αρωγής προς τους πολίτες όσο και παροχής βοήθειας με τεχνική και άλλη υποστήριξη (μηχανήματα κλπ) προς τις Τοπικές Αρχές.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει, έχουν πραγματοποιηθεί ευθύς εξ’ αρχής συσκέψεις, σε επίπεδο Επαρχιακών Διοικήσεων, με όλες τις άλλες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, για σκοπούς καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότερης και πιο έγκαιρης παρέμβασης όπου χρειάζεται.
Επίσης, υπάρχει συνεχής επικοινωνία για σκοπούς αναφοράς προβλημάτων και άμεσης αντιμετώπισής τους με όλες τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω των αρμόδιων λειτουργών της κάθε Επαρχιακής Διοίκησης.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται από τις μέχρι τούδε αναφορές, ότι η Επαρχία με τα λιγότερα προβλήματα είναι η Πάφος. Τα λίγα περιστατικά που παρουσιάστηκαν, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα σε επίπεδο αγροτικών δρόμων, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ό, τι αφορά την Επαρχία Λευκωσίας, συνοπτικά, αναφέρεται ότι 25 συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης έχουν κατανεμηθεί στις κοινότητες που βρίσκονται στις περιοχές Πιτσιλιάς, Σολέας και Μαραθάσας και εργάζονται με σκοπό τη διάνοιξη και καθαρισμό των κοινοτικών και χωρητικών δρόμων. Για το σκοπό αυτό, έχουν επίσης επιταχτεί 28 ιδιωτικά μηχανήματα.

Επιπρόσθετα, 14 τόνοι άλατος προωθούνται στο παρόν στάδιο στις περιοχές Παλαιχωρίου, Ευρύχου, Πολυστύπου και Σπηλιών, με σκοπό να διανεμηθούν σε όλες τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

Εξάλλου, όλες οι Υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας μαζί με τα ιδιωτικά μηχανήματα που έχουν επιταχτεί, βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεργάζονται στενά με τα Κοινοτικά Συμβούλια. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι τις βραδινές ώρες και θα επαναρχίσουν το πρωί.

Για την Επαρχία Λάρνακας, το ΥΠΕΣ παραθέτει επεξηγηματικό σημείωμα για τα συνεργεία που απασχολήθηκαν για αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επεκράτησαν στην ορεινή περιοχή της Επαρχίας. Αναφέρει ότι συνεργεία στάληκαν στη Οδού, Αγίους Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά, Δρόμο Κάτω Δρυ-Χοιροκοιτίας και δρόμο Βαβατσινιάς – Μαχαιρά, για διάνοιξη του οδικού δικτύου προς και εντός των κοινοτήτων.

Για την Επαρχία Λεμεσού, η βαριά χιονόπτωση έχει επηρεάσει τις ορεινές περιοχές, κυρίως τις κοινότητες και τους χωρητικούς δρόμους της περιοχής Μαραθάσας (Παλιόμυλος, Καμινάρια, Πρόδρομος, Τρεις Ελιές, Λεμύθου, Άγιος Δημήτριος), Πιτσιλιάς (Χανδριά, Κυπερούντα, Αγρός Δύμες, Ποταμίτισσα, Πελέντρι), και ανατολικά μέχρι τη Συκόπετρα. Τα συνεργεία του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν σε επιφυλακή, κλήθηκαν αμέσως και ενεργοποιήθηκαν μηχανήματα (εκσκαφείς) για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου της περιοχής.

Χθες, 11 Δεκεμβρίου, εργάστηκαν 7 συνεργεία με προσωπικό μέχρι τις 3.μ.μ. και 4 συνεργεία μέχρι τις 10 μ.μ. Απασχολήθηκαν, επίσης, 13 μηχανήματα μέχρι πιο αργά το βράδυ.

Σήμερα, εργάζονται εργάζονται από το πρωί 8 συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης και 19 μηχανήματα και συνεχίζουν ακόμα.

Μέχρι στιγμής, έχουν καθαριστεί σχεδόν όλοι οι κύριοι δρόμοι εντός των κοινοτήτων και οι χωρητικοί δρόμοι. Λόγω του παγετού, όλοι οι δρόμοι παραμένουν ολισθηροί και επικίνδυνοι γι αυτό και απαιτείται η χρήση οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους 4 τροχούς.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι όλες οι υπηρεσίες του εξακολουθούν να επαγρυπνούν και να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, μέχρι τη λήξη των ακραίων αυτών καιρικών φαινομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.