Σε ετοιμότητα η Κυπριακή πρεσβεία στην Αίγυπτο

Μέχρι στιγμής κανείς Κύπριος δεν έχει απευθυνθεί στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κάιρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών Παντιάς Ηλιάδης, σημειώνοντας ότι η Πρεσβεία είναι σε ετοιμότητα εδώ και μέρες και υπάρχει συντονισμός με τις διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών μελών της ΕΕ στην Αίγυπτο.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στη Αίγυπτο και ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με Κύπριους που βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την κατάσταση στη χώρα και εξέδωσε σχετική ταξιδιωτική οδηγία συμβουλεύοντας τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την Αίγυπτο, όπως επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή και αποφεύγουν τους χώρους όπου γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις.

Επεσήμανε ότι το αεροδρόμιο της χώρας λειτουργεί κανονικά και πως μια πτήση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το απόγευμα από την Κύπρο για την Αίγυπτο έγινε κανονικά. Οποιοσδήποτε, σημείωσε, θελήσει να φύγει από την χώρα, μπορεί να το κάνει χωρίς πρόβλημα. Σε ερώτηση αν γνωρίζουν να υπάρχουν οργανωμένες ομάδων Κυπρίων τουριστών, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι κανείς τουριστικός πράκτορας στην Κύπρο ή την Αίγυπτο δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους για να αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα.

«Η Πρεσβεία μας είναι σε ετοιμότητα εδώ και μέρες, υπήρξε συντονισμός και με άλλες Πρεσβείες χωρών μελών της ΕΕ, υπάρχει συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κάιρο. Υπάρχει επίσης επαφή της Πρεσβείας με την παροικία που έχουμε στην Αίγυπτο». Ερωτηθείς εάν υπάρχουν Κύπριοι που μένουν μόνιμα στην Αίγυπτο, απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι είναι λίγοι στον αριθμό και διαμένουν κυρίως Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα, σημείωσε ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων.
Ο κ. Ηλιάδης παρέπεμψε και στα τηλέφωνα που αναφέρονται στην ταξιδιωτική οδηγία του ΥΠΕΞ για περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κάιρο στα πιο κάτω τηλέφωνα :+ 20 2 33455967, 33455968, 33455494, 38389319 (οικία) Φαξ :+ 20 2 33455969 E-mail: cairoembassy@mfa.gov.cy cyembassycairo@gmail.com. Επίσης, μπορούν να επικοινωνούν με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο +357 99 660129 (εκτός συνηθισμένων ωρών εργασίας).