Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του κρέατος σε όλο τον κόσμο… μειώνεται περαιτέρω η παραγωγή

Οι κτηνοτρόφοι ανά τον κόσμο μάχονται καθώς οι τιμές για τις ζωοτροφές εκτοξεύονται στα ύψη, την ίδια ώρα που οι προμήθειες σιτηρών και σόγιας συρρικνώνονται δραματικά.

Συγχρόνως, το κόστος των καλλιεργειών και της ενέργειας που συνεχώς, αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να πουλούν ζώα ή να εκτρέφουν όλο και λιγότερα.

Το γεγονός αυτό, μακροπρόθεσμα, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται πως οι τιμές του κρέατος – οι οποίες ήδη, κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ – δεν θα υποχωρήσουν σύντομα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

 

Ο δείκτης τιμών του κρέατος του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε κατά 10% από την αρχή του έτους, σημειώνοντας ρεκόρ τον Απρίλιο. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, οι τιμές των μπέικον, στήθους κοτόπουλου και κιμά δεν ήταν ποτέ υψηλότερες. Η παγκόσμια παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βοείου κρέατος θα επιβραδυνθεί σε άνοδο 1,4% το 2022, έναντι 5,4% πέρυσι, προβλέπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ .

Στο μεταξύ, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο, θα μειωθεί κατά 3% φέτος, η πρώτη πτώση από το 2019 σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg. Η Tyson Foods Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στις ΗΠΑ, προειδοποίησε για συρρίκνωση των προμηθειών.

«Οι παραγωγοί δεν μπορέσουν να αντέξουν ολόκληρο το κόστος», δήλωσε ο Upali Galketi Arachilage στον FAO. «Είναι πολύ πιθανό να δούμε τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα χρήματα» καταλήγει.