Σε επίπεδα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η συρρίκνωση της Γαλλικής οικονομίας..!

Συρρίκνωση ανάλογη με αυτήν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπέστη η οικονομία της Γαλλίας κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

Η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για πτώση 6% είναι ένα τελευταίο δείγμα της σοβαρότητας του πλήγματος που έχουν υποστεί οι οικονομίες της Ευρώπης από την ταυτόχρονη κατάρρευση της προσφοράς και της ζήτησης.

Μια τέτοια πτώση του ΑΕΠ από το ένα τρίμηνο στο άλλο μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη μείωση κατά 5,3% που είχε καταγραφεί κατά τις απεργίες του Μαΐου του 1968.

Όπως και η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, έτσι και η Τράπεζα της Γαλλίας αναγκάστηκε να αλλάξει τον τρόπο μέτρησης των δεδομένων, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο αντιληπτό το μέγεθος του σοκ που έχει συντελεστεί στην οικονομία. Χρησιμοποίησε δηλαδή στοιχεία υψηλής συχνότητας, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών με κάρτες και αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της μηνιαίας μελέτης που διενήργησε σε 8.500 επιχειρήσεις.

Στη βιομηχανία, η μεγαλύτερη πτώση στη δραστηριότητα παρατηρείται στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κατασκευής μηχανημάτων, ενώ στον τομέα υπηρεσιών το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Συνολικά, η πτώση δραστηριότητας είναι περίπου 32% για μια εβδομάδα περιορισμών, ενώ η Insee έχει υπολογίσει 35%.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε δύο εβδομάδες περιορισμών η απώλεια για το ΑΕΠ θα είναι 1,5%.