Σε εξέλιξη η σύνοδος του ΕΛΚ – Αλληλέγγυοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά με προϋποθέσεις

 Εν μέσω στασιμότητας των διαβουλεύσεων για το κυπριακό μνημόνιο και των πρόσφατων κατά ριπάς βολών από Γερμανούς αξιωματούχους κατά της αξιοπιστίας της κυπριακής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λεμεσό, η κρίσιμη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ηγέτες που μετέχουν στη σύσκεψη, η οποία έγινε στο νησί μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία Νίκου Αναστασιάδη,  έχουν δηλώσει την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο. Έχουν όμως και εμφανώς εννοήσει ότι ο δρόμος έγκρισης για την υπογραφή του πακέτου διάσωσης είναι μακρύς.

Μήνυμα αλληλεγγύης μετέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς. Η Κύπρος είπε μπαίνει σε δοκιμασία, όμως θα τα καταφέρει, όπως θα τα καταφέρει και η Ελλάδα.

Σαφής ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ότι για να προχωρήσει το θέμα της δανειακής σύμβασης πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και να εκτελέσει όλες τις υποχρεώσεις που της ανήκουν. Από την άλλη δήλωσε  «και εμείς θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη» η οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί βασική αρχή για την ΕΕ και θα πρέπει να επιδεικνύεται προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την υποστήριξή της προς τον Νίκο Αναστασιάδη και ευχήθηκε να νικήσει στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Κύπρο και τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόσθεσε όμως, ότι η κυβέρνηση της νήσου θα πρέπει να επιδείξει σθεναρότερη ηγεσία και να αντιμετωπίσει «τεράστιες προκλήσεις».

«Οι προκλήσεις είναι πραγματικά τεράστιες αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν και όταν η χώρα μπορέσει να αποκτήσει μια νέα, ισχυρή, δεσμευμένη ηγεσία ικανή να τονώσει την εμπιστοσύνη (. . .) αυτό θα έχει μια τρομερή θετική απήχηση».

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός  Έντα Κέννι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μνημόνιο να υπογραφεί από την επόμενη κυβέρνηση της Κύπρου. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην οικονομία αλλά και ποιο είναι το σχέδιο διάσωσης.Ο Έντα Κέννι μίλησε στους δημοσιογράφους μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέτσκου ευχήθηκε επιτυχία στην προσπάθεια της Κύπρου να βγει από το οικονομικό βάραθρο, όπως τα κατάφερε και η χώρα του δύο χρόνια πριν και δήλωσε τη στήριξή του στον Νίκο Αναστασιάδη.
Την ελπίδα η Κύπρος να επιτύχει στην προσπάθεια της για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όπως έκανε πριν από δύο χρόνια και η Ρουμανία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέτσκου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.