Σε εξέλιξη η μετατροπή της Λαϊκής σε θυγατρική στη Βρετανία

Σε θυγατρική με διακριτό κεφάλαιο και ρευστότητα αναμένεται να μετατραπεί η Λαική Τράπεζα στη Βρετανία, μετά και την υπαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στον έλεγχο της βρετανικής ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) κατόπιν πιέσεων.

Η διαδικασία αυτή της μετατροπής υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών σε θυγατρικές επιβάλλεται πλέον απο τις ρυθμιστικές αρχές σε πολλές χώρες, με στόχο τη διασφάλιση των καταθέσεων των τραπεζικών καταθετών. Συγκεκριμένα στη Βρετανία οι συνέπειες της κατάρρευσης  των ισλανδικών τραπεζών το 2008 ήταν καταστροφικές.

Εκείνη την περίοδο, χιλιάδες Βρετανοί έχασαν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους, καθώς δεν καλύπτονταν από το σχέδιο αποζημιώσεων της βρετανικής κυβέρνησης, στο οποίο υπάγονται όλες οι θυγατρικές ξένων τραπεζών, αλλά όχι τα υποκαταστήματά τους.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η FSA προειδοποίησε τη Λαϊκή ότι σε περίπτωση που δεν πραγματοποιούσε τη μετατροπή, θα όφειλε να ενημερώσει τους πελάτες της στη Βρετανία ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι πλήρως ασφαλισμένες.

Να σημειώσουμε ότι οι καταθέσεις στη Βρετανία είναι ασφαλισμένες μέχρι του ποσού των 85.000 λιρών.