Σε ενεργειακή «υπερδύναμη» μετατρέπεται η Κύπρος

Σε ενεργειακή «υπερδύναμη» μετατρέπεται η Κύπρος μετά την αποκάλυψη επιστημονικής έρευνας για το μέγεθος των κοιτασμάτων και τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στα οικόπεδα 6 και 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Αποθέματα διπλάσια από εκείνα του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου και του ισραηλινού κοιτάσματος Lebiathan

Η έρευνα και οι χαρτογραφήσεις που διενήργησε η νορβηγική εταιρεία PGS δείχνουν ότι τα επίμαχα κυπριακά οικόπεδα διαθέτουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, διπλάσια από εκείνα του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Zohr» της Αιγύπτου και του ισραηλινού κοιτάσματος «Lebiathan».

Μάλιστα σε ανάλυσή τους οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος, επισημαίνουν: «Eίναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος από τους χαρτογραφημένους στόχους υφάλων ασβεστολίθου τύπου Zohr στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της ExxonMobil και της Qatar Petroleum, εμφανίζεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν του κοιτάσματος Ζohr!». Όπως αναφέρουν επίσης, «με βάση το σύμπλεγμα Καστελόριζου, μέρος της Λεκάνης του Ηροδότου βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ, παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ύφαλοι αυτού του τύπου είναι επαναλαμβανόμενοι, όπως αυτό συμβαίνει επί 300 km στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι ύφαλοι αυτοί είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται και μέσα στην ελληνική ΑΟΖ».

Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμα πως «ο στόχος κοιτάσματος ψαμμίτη τύπου Λεβιάθαν, όπως αυτός χαρτογραφήθηκε στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, εμφανίζεται σε μέγεθος να είναι τουλάχιστον διπλάσιος του κοιτάσματος Λεβιάθαν».

Οι τρεις επιστήμονες δίνουν καθαρή απάντηση και στις παράλογες και ανεδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, σημειώνοντας πως δεν φαίνεται τελικά αυτό να αποτελεί πρόβλημα, διότι όπως εξηγούν οι διεκδικήσεις αυτές, δεν φαίνεται να καλύπτουν ούτε το 1/5 της υπεργιγαντιαίας δομής – στόχου του κοιτάσματος τύπου Λεβιάθαν που υπάρχει μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 6.