Σε δύο χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου

Καταδικάστηκε σήμερα σε δυο χρόνια φυλάκισης ο γιατρός της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Βασκέν Σιαχπεντεριάν, από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Σιαχπεντεριάν κρίθηκε ένοχος για 112 κατηγορίες στις 25 Ιουλίου για τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της κατάχρησης εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά στις πρώτες εκατό κατηγορίες, το Κακουργιοδικείο έκρινε σκόπιμο όπως επιβάλει ποινές στις κατηγορίες για τα αδικήματα του δεκασμού και της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, τα οποία όπως αναφέρει στην απόφαση του, «είναι και πιο σοβαρά». Ωστόσο, αποφάσισε ότι δεν θα επιβληθούν ποινές στις κατηγορίες για τα αδικήματα της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, καθότι όπως σημειώνεται στην απόφασή του, «τα γεγονότα αυτών εμπεριέχονται και είναι στενά συνυφασμένα με αυτά των κατηγοριών για δεκασμό και δωροληψία».

Επιπλέον, κρίθηκε επιβεβλημένο από το δικαστήριο να επιβληθούν ποινές στις κατηγορίες 101 μέχρι 112 για τα αδικήματα της κατάχρησης, ενώ θεώρησε ορθό να επιβάλει συντρέχουσες ποινές, εφόσον όλες οι ενέργειες αποτελούν μέρος μιας ενιαίας και συνεχόμενης συμπεριφοράς. Το δικαστήριο αποφάσισε παράλληλα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, οι οποίες να δικαιολογούν την αναστολή της άμεσης έκτισης της επιβληθείσας ποινής, ως ήταν και η εισήγηση της υπεράσπισης.

Σημειώνεται πως το αδίκημα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού προνοούσε αρχικά ως μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματική ποινή, η οποία αυξήθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή Λ.Κ.10.000 με τον τροποποιητικό Ν.38(Ι)/99 και ακολούθως σε φυλάκιση επτά ετών και χρηματική ποινή €100.000 με τον τροποποιητικό Ν.95(Ι)/12 ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης του, στις 06/07/12.

Το αδίκημα της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους επισύρει ποινή φυλάκισης επτά ετών ή χρηματική ποινή μέχρι Λ.Κ.10.000 ή και τις δύο αυτές ποινές, ενώ το αδίκημα της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματική ποινή.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 14 ετών ή με χρηματική ποινή μέχρι €500.000 ή και τις δύο αυτές ποινές, ενώ το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, όταν ο υπαίτιος απέβλεπε σε κέρδος, όπως συνέβη στην παρούσα υπόθεση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Η έκτιση των ποινών του Βασκέν Σιαχπεντεριάν αρχίζει από τις 24 Ιουλίου του 2017, ημερομηνία από την οποία ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση.