Σε αυτή τη κοινοπραξία κατοχυρώθηκε η προσφορά για ανάπτυξη Μαρίνας Λάρνακας

Σε αυτή τη κοινοπραξία κατοχυρώθηκε η προσφορά για ανάπτυξη Μαρίνας Λάρνακας

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει με μεγάλη ικανοποίηση την επιτυχή ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την Ανάπτυξη της περιοχής Λιμένα και Μαρίνας της Λάρνακας, που σηματοδοτείται με την αποστολή σήμερα στον επιτυχόντα προσφοροδότη της σχετικής επιστολής «Successful Tenderer Letter» σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού.

Πρόκειται για την κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, Ισραηλινών και Κυπριακών συμφερόντων αντίστοιχα.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Λάρνακας και για την Κύπρο γενικότερα, και είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπαθειών πολλών ετών. Με την αποστολή της προαναφερόμενης επιστολής «Successful Tenderer Letter», η διαδικασία περνά πλέον στο επόμενο στάδιο, όπου αναμένεται από τον επιτυχόντα προσφοροδότη η εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων ώστε να υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να ενεργοποιηθεί. Με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος μέχρι δώδεκα μήνες, μετά από την οποία ο επενδυτής θα αναλάβει το έργο εξολοκλήρου.

Το έργο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000μ2 και περιλαμβάνει το λιμάνι, την μαρίνα και την μεταξύ τους περιοχή.

Οι εργασίες στο λιμάνι περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση του λιμανιού, αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του λιμανιού τόσο σε ότι αφορά κρηπιδώματα, θαλάσσια περιοχή, εσωτερικό οδικό δίκτυο και χώρους αποθήκευσης και υφιστάμενης αίθουσας επιβατών, δημιουργία νέων υποδομών με επέκταση των κρηπιδωμάτων, κατασκευή νέων κτιρίων περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιέρες και αξιοποίηση του λιμανιού για την διαχείριση φορτίου κυρίως τοπικού με στόχο την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πρόσδεσης, φόρτωσης/εκφόρτωσης πλοίων και αποθήκευση φορτίων.

Οι εργασίες στην μαρίνα περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση της μαρίνας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 650 σκάφη, επέκταση και κατασκευή νέων κυματοθραυστών και κατασκευή νέου κτιρίου γιοτ κλαμπ και παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών προς τα σκάφη που φιλοξενούνται στην μαρίνα.

Οι εργασίες στην μεταξύ περιοχή περιλαμβάνουν δημιουργία, συντήρηση και διαχείριση όλων των απαραίτητων υποδομών, σύνδεση με οδικό δίκτυο, ανάπτυξη πεζοδρομίων και πεζόδρομων, χώρων πρασίνου, πάρκων και ανοιχτών χώρων εκδηλώσεων, κατασκευή κτιρίων για οικιστική, τουριστική και γραφειακή χρήση, χώρων εστίασης και αναψυχής, τουριστικές μονάδες, και δημιουργία χώρων για κοινωνικές αναπτύξεις, εκπαιδευτικό κέντρο, ιατρικό κέντρο, πολιτιστικές δραστηριότητες.

Εργασίες για τα πιο πάνω αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, σε περίοδο που φτάνει τα 15 χρόνια.

Οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο €1 δισεκατομμύριο, με πρόσθετα υπολογιζόμενα οφέλη για την οικονομία του τόπου που αναμένεται να ξεπεράσουν τα €120εκ τον χρόνο κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

Ο επιτυχόντας προσφοροδότης έχει επιδείξει προθυμία στο να προβεί σε διαβούλευση με τους χρήστες του Λιμένα και της Μαρίνας, με τους τοπικούς φορείς και άλλους παράγοντες του τόπου, για την επιτυχή υλοποίηση του οράματός του. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δηλώνει ικανοποίηση και παραμένει στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων για διευκόλυνση των διεργασιών.

Τέλος o Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχή κατάληξη της εν λόγω διαδικασίας και συγκεκριμένα το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους Λειτουργούς της Ομάδας Αξιοποίησης Λιμένων, τους Συμβούλους του Υπουργείου, τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και την Νομική Υπηρεσία και φυσικά τον ίδιο τον Επενδυτή.