Σε απόγνωση Κύπριοι της Ελλάδας – Άνεργοι και χωρίς…μέλλον

Περισσότεροι από 60.000 Κύπριοι ζουν στην Ελλάδα. Φοιτητές, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι, βιοπαλαιστές στην πλειονότητά τους, οι οποίοι υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Άνεργοι πολλοί από αυτούς…κάποιοι ασθενείς χωρίς ασφάλιση…κάποιοι ζουν ακόμα σε κοντέινερ σεισμοπλήκτων από το 1999. Αρκετοί από αυτούς εργάζονται και στο δημόσιο, ως δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, με επίσης σοβαρά προβλήματα, λόγω των περικοπών, που φτάνουν το 50% του μισθού τους.

Πρόκειται για Κυπρίους επί το πλείστον τρίτης γενιάς, που πήγαν στην Ελλάδα ως φοιτητές, έμειναν, δούλεψαν και έκαναν οικογένεια, δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Κυπρίων Ελλάδας.

Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κάποιος την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Και αυτό γιατί, αναφέρει ο Πιερρής Μιχαήλ, Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος, πρόκειται για υπερήφανους ανθρώπους που δύσκολα θα ζητήσουν βοήθεια.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα αστικά κέντρα, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου τα ποσοστά ανεργία είναι ιδιαιτέρως υψηλά. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται χρόνια στην Ελλάδα και , κυρίως οι κατασκευαστικές, καθώς ο τομέας αυτός έχει «νεκρώσει».

Οι δυνατότητες για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι πενιχρές. Κυρίως, από δωρεές συμπατριωτών μας, με προσωπική εθελοντική δουλειά και με τη συνδρομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Η επιστροφή στην Κύπρο φαίνεται…μακρινή. Οι περισσότεροι από τους Κύπριους στην Ελλάδα, βρίσκονται εκεί από το 1974 και δεν έχουν κάτι να τους περιμένει στην Κύπρο. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε καν να ψηφίζουν.Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς η ύφεση χτύπησε και την «πόρτα» της Κύπρου, από την κυβέρνηση της οποίας δεν έχουν, ούτως ή άλλως, δεχθεί βοήθεια μέχρι σήμερα.