Σε απομόνωση στις τουρκικές φυλακές ο δημοσιογράφος της Die Welt

Σε απομόνωση έχει τεθεί ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία. Ο ίδιος σε επιστολή στου στη γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι θεωρεί την απομόνωση «σχεδόν μια μορφή βασανιστηρίου», ωστόσο επισημαίνει ότι η υγεία του και η ψυχική του κατάσταση είναι καλές.

Η εφημερίδα Welt am Sonntag δημοσίευσε μια σύντομη επιστολή, την οποία υπαγόρευσε ο Γιουτζέλ στον Σαφάκ Παβέι, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, όταν τον επισκέφθηκε στην υψίστης ασφαλείας φυλακή, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη.

Η σύλληψη του Γιουτζέλ κορύφωσε την ένταση στις σχέσεις Άγκυρας και Βερολίνου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε ότι ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας είναι «Γερμανός πράκτορας» και ταυτόχρονα στέλεχος των Κούρδων αυτονομιστών.

«Παράλογες» χαρακτήρισε από την πλευρά της τις κατηγορίες αυτές μια πηγή από το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη τη Δευτέρα κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση δημόσιας βίας και είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών και 6 μηνών, εφόσον καταδικαστεί. Το Βερολίνο ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.