Σε απεργία στη Νέα Υόρκη κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στα φαστ-φουντ

«Έβγαλαν» τις ποδιές οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες φαστ-φουντ στην Αμερική. «Ζούμε μέσα στη φτώχεια» φώναξαν και διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη ζητώντας υψηλότερους μισθούς και δικαίωμα οργάνωσής  τους σε συνδικάτα.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες πολλών δεκάδων απεργών μπροστά από ένα εστιατόριο McDonald’s του Μανχάταν. «Εξαρτόμαστε από τα κουπόνια σίτισης” για να επιβιώσουμε, είπαν σε δηλώσεις τους, μ ελάχιστο μισθό  7,25 δολαρίων  την ώρα, δηλαδή μόνο 11.000 δολάρια ετησίως.

Στον  ιστότοπο Fastfoodforward.org  πάνω από  12.000 ήταν οι υπογραφές σε διακήρυξη που καλούσε τα διοικητικά συμβούλιο των  Wendy’s, McDonald’s, Pizza Hut, Domino’s, KFC, Taco Bell και Burger King” να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους του τομέα της ταχείας εστίασης της Νέας Υόρκης «που απεργούν για να ζητήσουν 15 δολάρια την ώρα και το δικαίωμα να σχηματίζουν συνδικάτα χωρίς επεμβάσεις, ενώ τα κέρδη τους είναι τεράστια και οι αμοιβές στους διευθυντές εξωφρενικές».

Ο ελεγκτής της πόλης της Νέας Υόρκης Τζον Λιου υποστήριξε τους απεργούς. Είναι ντροπή το γεγονός ότι πολλοί από τους υπαλλήλους αυτούς εξαρτώνται από τη δημόσια πρόνοια, ενώ οι επιχειρήσεις για τις οποίες εργάζονται είναι από τις πιο πλούσιες τις χώρας και οι γενικοί διευθυντές τους κερδίζουν εκατομμύρια”.

Πολυεθνικές όπως οι McDonald’s, Wendy’s, Taco Bell, KFC και Pizza Hut “δημιουργούν τεράστια κέρδη και προσφέρουν εξωφρενικές αμοιβές στους διευθυντές τους ενώ οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους τους εξαρτώνται από τα κουπόνια σίτισης”, προστίθεται στον ιστότοπο.

Η McDonald’s σε ανακοίνωσή της τονίζει τη βούλησή της να συνεχίσει το διάλογο με ους εργαζόμενους, εντούτοις δεν παραλείπει να επισημάνει ότι το”το μεγαλύτερο μέρος των εστιατορίων McDonald’s στη Νέα Υόρκη και σ’ όλη τη χώρα ανήκουν σε ανεξάρτητους άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες οι οποίοι και τα διαχειρίζονται”.