Σε αναστολή πλειστηριασμών για χαμηλά εισοδήματα, προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση

Αναστολή πλειστηριασμών έως το τέλος του 2013 και ευνοικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες  με χαμηλά εισοδήματα, ώστε να μην πληρώνουν για τις δόσεις τους πάνω από το 30% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός τους, προβλέπεται στο περίγραμμα των αλλαγών που θέλει να περάσει η Ελληνική κυβέρνηση. Αν βεβαίως, δεν «σκοντάψει» στην τρόικα…

Ο ‘Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης  παρουσίασε τους πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθούν τα νέα μέτρα.

Πιο ευνοϊκοί όροι για στεγαστικά ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών έως τέλος του 2013, αλλαγή του νόμου για τα υπερχρεωμένα ώστε να γίνει ταχύτερη η απονομή της δικαιοσύνης, να μην εγγράφονται στον «Τειρεσία»  όσοι  δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων και παράλληλα τους χρωστάει χρήματα η αγορά ή και το δημόσιο. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για «Προγράμματα Επιβράβευση», από τις τράπεζες προς τους συνεπείς δανειολήπτες.

Δικαιούχοι θα είναι μόνο μισθωτοί ή συνταξιούχοι, με οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ετησίως ,καθώς και – χωρίς εισοδηματικά κριτήρια –  άνεργοι, χρονίως πάσχοντες, βαριά ανάπηροι ή και πολύτεκνοι.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα μη ενυπόθηκα δάνεια (καταναλωτικά κυρίως), εκτός αν οι οφειλέτες εγγράψουν υποθήκες οικειοθελώς.