Σε αναμονή η Ελλάδα για την απόφαση και δηλώσεις Ντράγκι

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  στη Λευκωσία,η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις αναφορικά με την «ελαστικότητα» του του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να αντλήσει περισσότερη ρευστότητα από τα έντοκα γραμμάτια.

Σχετικά με τον ELA, το όριο βρίσκεται στα 68,5 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει ήδη εξαντληθεί.

Το θέμα της άμεσης ρευστότητας απασχολεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση όσο κανένα άλλο. Και σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, έντονη είναι η ανησυχία μήπως η διαπιστωμένη από την Αθήνα σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ υποκρύπτει την πρόθεση, όπως λέει, «του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης και συγκεκριμένων κύκλων στην Αθήνα, μέσω της ταμειακής ασφυξίας, να οδηγήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον ευρισκόμενο στη Λευκωσία κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, «του εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα συμβάλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα `εργαλεία`, της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

Εν τω μεταξύ, μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό.

Εκτός από τους Γιάνη Βαρουφάκη και Γιάννη Δραγασάκη συμμετείχαν και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Βασικό θέμα συζήτησης, εκτός από τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ήταν και η επικείμενη συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, όπου οι κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης θα παρουσιάσουν τις ελληνικές προτάσεις, με βάση τις έξι προτεινόμενες από ελληνικής πλευράς μεταρρυθμίσεις που είναι ήδη εν γνώσει των εταίρων.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως αποκάλυψε χθες ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος, θα συζητηθούν και οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας αλλά και οι αποπληρωμές ομολόγων που πρέπει να κάνει η χώρα το επόμενο διάστημα.

Για τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου δεν εκδόθηκε μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ζήτησε από στελέχη της κυβέρνησης και στενούς συνεργάτες του «να κάνουν οικονομία στις δηλώσεις και στις πληροφορίες που διοχετεύουν στα μέσα ενημέρωσης».