Σε αναμονή η εκτέλεση ενταλμάτων Μπουλούτα – Φόρου

Η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Σοφία Χατζηκυριάκου, έδωσε χρόνο μέχρι  τις 23 Ιουνίου για έλεγχο εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι αναζητούνται από τις ελληνικές αρχές, καθώς και ότι οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και υπέβαλε ότι η μη εμφάνιση των κατηγορούμενων αποτελεί εμπαιγμό για τη δικαστική διαδικασία.

Κατέθεσε, επίσης, στο Δικαστήριο τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες αποφασίστηκε η εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των δύο κατηγορούμενων για τις δύο κατηγορίες της χειραγώγησης της αγοράς και για ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία και πληροφορίες.

Ο δικηγόρος των Μπουλούτα – Φόρου, Αντρέας Χαβιαράς διάβασε δήλωση των πελατών του ενώπιον του δικαστηρίου με την οποία αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι είχαν ανακοινώσει ότι θα παρίσταντο στη διαδικασία τελικά θεώρησαν αναγκαίο να μη το πράξουν, με στόχο τη διαφύλαξη άλλων διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και προς αυτό αναφέρθηκε στη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, αλλά και ήδη ενεργοποιημένη διαδικασία ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης για τα ίδια θέματα.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να επαναξετάσει την απόφασή του με την οποία είχε κρίνει ότι απαιτείται η φυσική παρουσία τους στη διαδικασία και να αποδεχθεί την εκπροσώπησή τους από τον δικηγόρο τους.

Η δήλωση των κατηγορούμενων προκάλεσε την αντίδραση της κ. Παπαγαπίου η οποία είπε ότι τα όσα έχουν αναφέρει αποτελούν περιφρόνηση των δικαστηρίων και υπενθύμισε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, το οποίο ήταν και το τελευταίο ένδικο μέσο που είχαν στη διάθεσή τους οι κατηγορούμενοι στην Ελλάδα. Η απόφαση είναι εκεί και λέει ότι πρέπει να παραδοθούν, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ανησυχία εκφράστηκε από τους δικηγόρους των δύο Κύπριων κατηγορούμενων Παναγιώτη Κουννή και Νεοκλή Λυσάνδρου για την πορεία της διαδικασίας. Οι ίδιοι εμφανίστηκαν κανονικά σήμερα, όπως και τις προηγούμενες φορές, στο δικαστήριο.

«Λυπεί το γεγονός ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής εκτελεστεί τα εντάλματα σύλληψης» των δύο κατηγορούμενων, ανέφερε η Δικαστής Χατζηκυριάκου.

Για τα όσα ανέφερε ο δικηγόρος των Μπουλούτα – Φόρου, είπε ότι “νομίζω ο κ. Χαβιαράς γνωρίζει καλά ότι δικαστήριο δεν μπορεί να ανατρέψει προηγούμενη απόφασή του”, σημειώνοντας παράλληλα ότι «βεβαίως και δεν θα ανατρέψω ή να αναθεωρήσω την απόφασή μου».

Για τη συμπεριφορά των δύο κατηγορούμενων που ακόμη αναζητούνται, ανέφερε ότι δεν θα την χαρακτηρίσει επί του παρόντος.

Για τους δύο κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία τους και λυπάται που ταλαιπωρούνται με αυτήν την καθυστέρηση.

Νοείται, επεσήμανε η Δικαστής Χατζηκυριάκου, ότι σε περίπτωση εκτέλεσης των ενταλμάτων νωρίτερα η λογική εξέλιξη θα είναι να ειδοποιηθούν οι πλευρές για να οριστεί δικάσιμος πιο νωρίς από την 23η Ιουνίου.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς, για παραπλανητικές δηλώσεις, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011.