Σεξ: Πολύ σημαντικό για τις γυναίκες μέσης ηλικίας

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι  μηχανισμοί του φύλου μπορεί να γίνουν λίγο πιο δύσκολοι μετά την εμμηνόπαυση, αλλά οι γυναίκες θα συνεχίσουν να είναι σεξουαλικά ενεργές, για όσο καιρό το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ανέλυσε τη συμπεριφορά 354 γυναικών από την ηλικία των 40 ετών έως τα 60 τους. Ολες οι γυναίκες ανέφεραν πως ήταν σεξουαλικά ενεργές στο ξεκίνημα της μελέτης.

Κάθε χρόνο για 4 χρόνια, οι ερευνητές ρωτούσαν τις γυναίκες σχετικά με την κατάσταση της εμμηνόπαυσης και τη σωματική τους υγεία. Κατά το τέταρτο έτος, οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους λειτουργία, πόσο ισχυρή ήταν η σεξουαλική τους ορμή, πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να φτάσουν σε οργασμό και αν είχαν κάποιο πρόβλημα με τη διέγερση ή την κολπική ξηρότητα, ή αν αισθάνθηκαν πόνο κατά τη συνουσία.

Μετά από άλλα τέσσερα χρόνια, περίπου το 85% των γυναικών εξακολούθησαν να είναι σεξουαλικά ενεργές. Οι γυναίκες που έμειναν σεξουαλικά ενεργές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος , να είναι πιο αδύνατες, και να λένε ότι αισθάνονται πως το σεξ είναι σημαντικό γι’ αυτές.

«Οι γυναίκες που αισθάνθηκαν ότι το σεξ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν το σεξ όπως πριν σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν το θεωρούσαν τόσο σημαντικό. Τα καλά νέα είναι πως αν στη μέση ηλικία μια γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να συνεχίσει να είναι σεξουαλικά ενεργή», τόνισε η συγγραφέας της μελέτης δρ Holly Thomas, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών ήταν πως οι περισσότερες γυναίκες που δεν εμφάνισαν στα ερωτηματολόγια-δοκιμές καλή σεξουαλική λειτουργία, ανέφεραν επίσης σημαντικές φυσικές δυσκολίες με το σεξ.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δύο πράγματα.

Το ένα ότι τα τεστ που σχεδιάστηκαν για προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη σεξουαλική οικειότητα στη μέση ηλικία. Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες μπορεί να τοποθετούν σε υψηλότερη προτεραιότητα τα φιλιά και την επαφή και η μελέτη δεν είχε συμπεριλάβει αυτή την εκδοχή.

Το δεύτερο είναι ότι μπορεί οι υπόλοιπες γυναίκες να χρησιμοποιούν σεξουαλικά βοηθήματα, όπως λιπαντικά για να ξεπεράσουν ορισμένα από τα προβλήματα που τούς δημιουργούνται κατά το σεξ.

Υπήρχαν, όμως, εμπειρογνώμονες ειδικοί σε θέματα εμμηνόπαυσης που δεν εξεπλάγησαν από τα νέα πορίσματα.

Κι αυτό γιατί η ποιότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας για τις γυναίκες, καθώς γερνούν είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη σεξουαλική λειτουργία αυτή καθ’ αυτή.

Οι γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην επαφή και τα συναισθήματα και είναι η ποιότητα της επαφής και των συναισθημάτων που κρίνει αν η σεξουαλική τους ζωή σ’ αυτή την ηλικία είναι ικανοποιητική ή όχι.