ΣΕΚ: Κυβέρνηση και ΚΤ οφείλουν να υποδείξουν στις τράπεζες να χαμηλώσουν τα επιτόκια

Σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ, αναφέρει ότι κυβέρνηση και  Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να υποδείξουν στις τράπεζες ότι πρέπει να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος του χρήματος χαμηλώνοντας τα επιτόκια τους.

Τα επιτόκια στην Κύπρο εξακολουθούν να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για το μήνα Ιούλιο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, “το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να αφεθεί να περάσει απαρατήρητο. Η Κύπρος προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων – κυρίως των δανειστικών – αποτελεί σοβαρό προαπαιτούμενο”.

¨Τα ψηλά δανειστικά επιτόκια που διαχρονικά υπήρχαν στην Κύπρο – κακώς βέβαια – τορπίλισαν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία για ανάπτυξη, ενώ έπνιξαν στην κυριολεξία τα νοικοκυριά που προσφεύγουν στη δανειοδότηση είτε για την απόκτηση κατοικίας, είτε για σπουδές, είτε ακόμα για λόγους υγείας”.

«Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να υποδείξουν στις τράπεζες ότι πρέπει να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος του χρήματος, ενώ ταυτόχρονα και παράλληλα οφείλουν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να ελαχιστοποιήσουν τη γραφειοκρατία, ώστε ο πολίτης να αποκτά εύκολη πρόσβαση στη δανειοδότηση. Σήμερα στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει αρκετή ρευστότητα, όμως λόγω πολύπλοκων διαδικασιών και απαιτήσεων των τραπεζών το χρήμα δεν διοχετεύεται εύκολα στην αγορά», σημειώνει.

Παράλληλα η ΣΕΚ εγείρει θέμα μείωσης της φορολογίας ύψους 30% που επιβάλλεται στα έσοδα από τόκους που απολαμβάνουν οι πολίτες επί των καταθέσεων τους.

«Η αποταμίευση, (και όχι η σπατάλη), αποτελεί ευλογία, όμως αυτή η υψηλή φορολογία, λειτουργεί τιμωρητικά προς τους καταθέτες, ιδιαίτερα προς όλους εκείνους τους συνταξιούχους που με χίλιες στερήσεις φύλαξαν κάποια λεφτά για τα δύσκολα τους χρόνια» αναφέρει.

«Ο λόγος στην κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα που πρέπει να δουν τα πιο πάνω ζητήματα κατά προτεραιότητα και με κάθε σοβαρότητα» καταλήγει.