ΣΕΚ: Κάθαρση και η τιμωρία για την καταστροφή της οικονομίας

Η ΣΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος αποτελεί μονόδρομο και διέρχεται μέσα από την παραδειγματική τιμωρία όσων με τα λάθη και τις παραλείψεις τους κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία.

Η ΣΕΚ σημειώνει ότι “η 1η Απριλίου εκάστου έτους δεν είναι τυχαία μέρα. Ούτε και ίδια με άλλες. Η Πρωταπριλιά είναι η κορυφαία μέρα που σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και του λαού της”.

“Το έπος της ΕΟΚΑ του 55-59 που το κόσμησε με τη δράση της μια χούφτα νέων ανθρώπων αποτελεί σύμβολο και φάρο αντίδρασης και αντίστασης για όσους ακόμα αναζητούν όραμα, ελπίδα, προοπτική και αξιοπρέπεια. Για όσους θέλουν να ζουν όρθιοι στη γη που τους γέννησε”, όπως αναφέρει.

“Σήμερα, δυστυχώς”, προσθέτει, “ ο κυπριακός ελληνισμός, – που μεσόστρατα υπέστη και μια τουρκική εισβολή οι επιπτώσεις της οποίας συνεχίζονται – βιώνει τρομερά δύσκολες συνθήκες”.

“Οι Κύπριοι πολίτες ζουν μέσα σε μια οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται πως οι τράπεζες, αλλά και επιπόλαιοι πολιτικοί έκαμαν τεράστια ζημιά στην Κύπρο. Η τραπεζική αχορταγία για την αποκόμιση εύκολου και γρήγορου πλουτισμού σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που επέδειξε η Κυβέρνηση Χριστόφια στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης οδήγησαν την Κύπρο και το λαό της σ’ ένα φοβερό πισωγύρισμα”.

Αναφέρει επιπρόσθετα ότι “η κοινωνία των κοινωνικών παντοπωλείων και των χιλιάδων ανέργων αποτελεί ντροπή για τον περήφανο κυπριακό λαό, που έμαθε να είναι δουλευτής, να αγωνίζεται και να προοδεύει. Φαίνεται πως αυτό τον περήφανο λαό, κάποιοι δούρειοι ίπποι τον άλωσαν εκ των έσω, γι’ αυτό επείγει η κάθαρση και η τιμωρία”.

Η ΣΕΚ, προστίθεται στην ανακοίνωση, “αυτές τις κρίσιμες ώρες υποστηρίζει με σαφήνεια και διεκδικητικότητα πως, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, αποτελεί μονόδρομο και διέρχεται μέσα από την παραδειγματική τιμωρία όσων με τα λάθη και τις παραλείψεις τους κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία”.

“Η αδικαίωτη και βαθιά πληγωμένη γενιά του 1955 θλίβεται για το σημερινό μας κατάντημα, γι’ αυτό επιβάλλεται – ως μνημόσυνο και ελάχιστος φόρος τιμής – να εκσυγχρονισθεί το κράτος σε τρόπο που θα μπορεί, με διαφάνεια και αξιοκρατία, να χειριστεί τις προκλήσεις του σήμερα αλλά και του αύριο σε εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο”, καταλήγει η ανακοίνωση.