ΣΕΚ για τη Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: Ήρθε η ώρα να κατακτήσουμε το όραμα της Ισότητας

ΣΕΚ για τη Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: Ήρθε η ώρα να κατακτήσουμε το όραμα της Ισότητας

Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας,   αποτελεί ημέρα υπενθύμισης ότι οι σύγχρονες κοινωνίες οφείλουν να θωρακίζουν τις γυναικείες κατακτήσεις, στοχεύοντας σε μια Ισότιμη Δημοκρατική Κοινωνία.

Η ΣΕΚ θα συνεχίσει ακατάπαυστα να αγωνίζεται για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις.

ΘΕΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΚ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Η  Κυπριακή Κοινωνία   καλείται να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα: Την  απαλλαγή  των γυναικών από διακρίσεις που πλήττουν την αξιοπρέπειά  τους, εντός και εκτός χώρου εργασίας.

Η θέση  αυτή, διαχέεται από την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης η οποία εναρμονίζει τη ζωή των ατόμων με την κοινωνία, που την συναποτελούν.

Η αξιοπιστία και η συνέπεια  της Πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων, κρίνεται καθημερινά  τόσο στο  θεσμικό  όσο και στο  κοινωνικό πεδίο.

Ακόμη και στις κοινωνίες που βρίσκονται πιο μπροστά στον τομέα αυτό, η απουσία ίσων ευκαιριών, οι μισθολογικές ανισότητες, οι διακρίσεις στον χώρο της εργασίας και την κοινωνική ζωή, η σεξουαλική παρενόχληση, η αναπαραγωγή στερεοτύπων και ο σεξισμός, η λεκτική και η σωματική βία θυμίζουν ότι, έχουμε ακόμη  αρκετό δρόμο να διανύσουμε.

Με δεδομένη πλέον τη σταθερή πορεία ανάπτυξης και προόδου της κυπριακής οικονομίας, η πολιτεία  οφείλει να αξιολογήσει εκ νέου τις πολιτικές της, στοχεύοντας στην ενίσχυση και  διεύρυνση της ποιοτικής συμμετοχής της γυναίκας στο καθημερινό γίγνεσθαι.

H   ΣΕΚ θέτει στις   προτεραιότητες της, πάντοτε με τεκμηρίωση, τα ζητήματα ισότητας και καλεί την πολιτεία, κράτος και Βουλή, να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για θωράκιση της γυναικείας αξιοπρέπειας στην εργασία.

  • Σεξουαλική παρενόχληση και παρενόχληση στους χώρους εργασίας

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παράλληλα παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Η ΣΕΚ συνέγραψε Κώδικα τον οποίο συνυπέγραψαν ΠΕΟ και  ΟΕΒ, προσφέροντας ένα σημαντικό εργαλείο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους θύτες και να καταγγέλλουν συμπεριφορές που δεν έχουν καμία θέση στον κόσμο της εργασίας.

Ο Κώδικας άρχισε ήδη να ενσωματώνεται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δίνοντας, παράλληλα, την ευκαιρία στους εργοδότες να εφαρμόζουν τη Νομοθεσία που ορίζει την υποχρέωσή τους να ασκούν προληπτική πολιτική.

Η  Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας (ILΟ) ενέκρινε  το 2019 νέα Σύμβαση και Συνοδευτική Σύσταση για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση συνιστά παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί απειλή για την ισότητα των ευκαιριών.

  • Επιβάλλεται η άμεση διερεύνηση καταγγελιών

Η ΣΕΚ κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την ενίσχυση του Τμήματος Εργασίας με επιθεωρητές ώστε να υπάρχει η δυνατότητα  αμεσότερης διερεύνησης καταγγελιών που αφορούν τις διακρίσεις λόγω φύλου, χωρίς καθυστέρηση.

Η καθυστέρηση στη διερεύνηση δημιουργεί σοβαρές αναστολές για την υποβολή νέων καταγγελιών ενώ, ταυτόχρονα, επιτείνει το εργασιακό άγχος, αφού αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα θύτης και θύμα να συνεχίζουν να εργάζονται στον ίδιο χώρο εργασίας χωρίς να λαμβάνονται μέτρα απομάκρυνσης, μέχρι την τελική διερεύνηση.

Η ΣΕΚ κρούει τον Κώδωνα Κινδύνου δεδομένου ότι υπήρξαν συγκεκριμένες περιπτώσεις που λόγω της  τεράστιας καθυστέρησης που παρατηρήθηκε,  τα θύματα προχώρησαν σε απόσυρση της καταγγελίας τους για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο περιορισμένος  αριθμός καταγγελιών,  δεν αντιπροσωπεύει το πραγματικό πρόβλημα, αφού  στον  ιδιωτικό τομέα,  αν και παρατηρούνται αρκετά  σοβαρά κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας και εργασιακού εκφοβισμού, εντούτοις τα θύματα δεν τολμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία.

Ως ΣΕΚ δεν διστάσαμε να καταγγείλουμε δημόσια αυτή τη  σοβαρή αδυναμία, όχι για  να επικρίνουμε, αλλά για να συμβάλουμε στη εξεύρεση λύσεων που να μην αποδυναμώνουν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διεκδικεί αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Χάσμα αμοιβών

Oι αμοιβές των δύο φύλων εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρή ανισορροπία, οι γυναίκες τείνουν να απασχολούνται σε επαγγελματικούς τομείς που αμείβονται χαμηλότερα.

Το μισθολογικό χάσμα στην Κύπρο αγγίζει το 13,7% παρά την υφιστάμενη νομοθεσία που  απαγορεύει το χάσμα για όμοια εργασία και για εργασία Ίσης Αξίας.

Σαφής λοιπόν η ανάγκη λήψης και ενίσχυσης μέτρων που να περιστρέφονται γύρω από τους ακόλουθους τρεις άξονες:

Πρώτον, να ωθήσουμε γυναίκες σε κλάδους απασχόλησης που απαιτούν επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογικές δεξιότητες.

Δεύτερον, να εντατικοποιηθούν  οι επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς  για διαφώτιση εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με τα εργαλεία που υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των επαγγελμάτων, ώστε να αποδίδονται δίκαιες αμοιβές.

Τρίτον, να προωθηθεί πανευρωπαϊκή οδηγία για  τη διαφάνεια στους μισθούς, γεγονός που θα ενισχύσει  σημαντικά τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων και των συντεχνιών τους να διαπραγματεύονται τον  μισθό στην εργασία στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η θέση της ΣΕΚ που κατατέθηκε πρόσφατα στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για καθολική ένταξη των εργαζομένων σε ταμεία προνοίας ή επαγγελματικά σχέδια σύνταξης, θα συμβάλει ουσιαστικά στη σμίκρυνση του χάσματος στις αμοιβές.

  • Συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας

Διαχρονική  μας αξίωση   είναι η εξισορρόπηση οικογένειας και εργασίας. Αναγκαιότητα  η προώθηση πολιτικών μέτρων που να συνδέονται με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στις δομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων αλλά και την προώθηση ρυθμίσεων για τις άδειες που διευκολύνουν την εργαζόμενη να συνδυάσει καλύτερα  την εργασία και την οικογένεια.

Λαμβάνοντας  σοβαρά υπόψη τις καθημερινές πραγματικές ανάγκες αλλά και  την εμπεριστατωμένη  έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο,  η οποία αναφέρεται στις  χαμηλές επιδόσεις που διατηρεί η Κύπρος  στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής,  καλούμε την Κυβέρνηση να συγκαλέσει διευρυμένο κοινωνικό διάλογο με στόχο την προαγωγή συγκεκριμένων πολιτικών που να υπηρετούν τις λογικές της εμπέδωσης των  Ίσων Ευκαιριών.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την Κύπρο κάνει παράλληλα  ειδική αναφορά στην ανεπάρκεια που παρατηρείται στην  παροχή οικονομικά προσιτής και  υψηλής ποιότητας προσχολικής φροντίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ελλείμματα στην ουσιαστικότερη εμπλοκή των γυναικών στην αγορά εργασίας, γεγονός που συμβάλει στη διαιώνιση του χάσματος στις αμοιβές και στις συντάξεις όπου οι γυναίκες αμείβονται λιγότερα από τους άνδρες, κατά 13,7%  και  48,7% αντίστοιχα.

Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει η πολιτεία να δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στο τεράστιο κεφάλαιο της συμφιλίωσης  επιφέροντας ολιστικές λύσεις. Τα αποσπασματικά μέτρα δεν επιλύουν σοβαρά προβλήματα! Γι’ αυτό ζητούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιδότηση της γονικής άδειας ώστε  να αποτελεί κίνητρο και για τους άντρες και για τις γυναίκες  να αξιοποιούν τη συγκεκριμένη  νομοθεσία.

Οι πιο πάνω θέση ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο θεσμός της άδειας πατρότητας αγκαλιάστηκε από τους δικαιούχους επειδή παρέχεται μετά απολαβών ενώ ο Νόμος για την γονική άδεια βρίσκεται σε αχρησία.

  • Μητρότητα

Μείζον θέμα αποτελεί η παραβίαση της Νομοθεσίας για τη μητρότητα ειδικότερα σε περιπτώσεις που παρατηρούνται απολύσεις εγκύων γυναικών, φαινόμενο που κατά καιρούς βρίσκεται σε έξαρση.

Η καθυστέρηση και αναβλητικότητα που παρατηρείται στην προώθηση του Νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών,  αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη αφού η υπηρεσία θα είχε κάτω από τον έλεγχο και την εποπτεία της και αυτή την Νομοθεσία, για την παραβίαση της οποίας θα επιβαλλόταν αυστηρό διοικητικό πρόστιμο, πέραν από το δικαίωμα της παραπονούμενης να προσφύγει σε ένδικα μέσα.

Η ΣΕΚ θα συνεχίσει να διεκδικεί έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και καλεί  όλες εσάς να ενισχύετε μαζί μας αυτή την προσπάθεια.