ΣΕΚ: Έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου

Η ΣΕΚ, με σημερεινή ανακοίνωση της αναφέρεται σε έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου, σε πολυλογία και φλυαρία εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων αλλά και σε ανάγκη έναρξης ποιοτικού διαλόγου για τα φλέγοντα θέματα της οικονομίας.

“Δυστυχώς – και χωρίς καμία πρόθεση επίρριψης ευθυνών – υπάρχει έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου που απομακρύνει τις προοπτικές για τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, ένα πρόβλημα δεν είναι σημερινό, αλλά διαχρονικό και βαρύνει τόσο τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Προσθέτει ότι “σήμερα με αφορμή και το θέμα των εκποιήσεων βιώνουμε μια πολυλογία και μια φλυαρία – κυρίως ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις – με αποτέλεσμα να προκαλείται αβεβαιότητα και κλίμα απαισιοδοξίας, ενώ το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να ζει στη δική του αβεβαιότητα σε συνθήκες αναξιοπιστίας”.

Όπως αναφέρει η ΣΕΚ, “όλη αυτή η πολυλογία θα αποφεύγετο, αν το θέμα τόσο των εκποιήσεων όσο και άλλα σημαντικά ζητήματα, αποτελούσαν αντικείμενο ενός κοινωνικού διαλόγου μέσα από θεσμοθετημένα σώματα διαβούλευσης, όπως είναι π.χ. η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή”.

Αυτή την αδυναμία η ΣΕΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, “την υπέδειξε πρόσφατα στη Βουλή, στην οποία υπέβαλε ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για το ζήτημα των εκποιήσεων και αυτή την αδυναμία την επαναλαμβάνει και σήμερα”.

“Τούτων λεχθέντων οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως, η Κύπρος κατά το παρελθόν πέρασε ανάλογες κρίσεις, όμως με τη συνεργασία, τη διαβούλευση και την υπευθυνότητα που επιδείκνυαν οι κοινωνικοί εταίροι, και ιδιαίτερα το συνδικαλιστικό κίνημα, έγκαιρα εντοπίζετο η χρυσή τομή που δημιουργούσε εμπιστοσύνη, σταθερότητα και προοπτική”, αναφέρει η ΣΕΚ.

Σημειώνει ότι “αν θέλουμε να βοηθήσουμε την οικονομία να βγει από τα αδιέξοδα, – έστω και τώρα – με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ας αρχίσει ένας ποιοτικός διάλογος ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που θα στέλλει το μήνυμα πως η κρίση είναι διαχειρίσιμη και ότι προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και διαφυλάσσοντας την κοινωνική συνοχή θα φθάσουμε στο τέρμα των μνημονιακών και των άλλων υποχρεώσεων μας, κάποιες εκ των οποίων μπορούν να τύχουν και επαναδιαπραγμάτευσης”.