Σειρά μέτρων αποφάσισε η Κυβέρνηση για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

Σειρά μέτρων αποφάσισε η Κυβέρνηση για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με θέμα το Μεταναστευτικό.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σύσκεψη αφορούσε «τις συνεχιζόμενες αυξημένες μεταναστευτικές ροές οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εργαλειοποίηση τους εκ μέρους της Τουρκίας, με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχών και έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρο αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου.

Από όσα τέθηκαν κατά τη σύσκεψη, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο ανέρχονται σήμερα σε ποσοστό 5% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν σε όλες τις χώρες πρώτης γραμμής της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 1%.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε στοιχεία σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση όσον αφορά τους αριθμούς.

Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων, με στόχο:

1) την αποτροπή εισόδου στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές παράτυπων μεταναστών,

2) την αυστηροποίηση των μέτρων για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας,

3) την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις δομές φιλοξενίας ή στις Κεντρικές Φυλακές,

4) τη συνέχιση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της Ε.Ε. ώστε το συντομότερο να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές εκ μέρους των Βρυξελλών, για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών σε ασφαλείς χώρες.

Συζητήθηκε, επίσης, αριθμός άλλων μέτρων και ενεργειών που θα αμβλύνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνεχιζόμενες ροές, όπως είναι, για παράδειγμα, η παρατηρούμενη αύξηση της εγκληματικότητας.

Πρόσθετα, η Αστυνομία θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε ακατάλληλα υποστατικά στα οποία διαμένουν υπεράριθμοι μετανάστες, αλλά και μέτρα που αφορούν σε κοινότητες στις οποίες συναθροίζονται υπεράριθμοι μετανάστες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες όπως κατηγοριοποιηθούν τα διάφορα μέτρα και εκεί και όπου απαιτείται να κατατεθούν προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για αποτροπή της παράνομης εισροής μεταναστών από τα κατεχόμενα, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «υπάρχουν μέτρα, τα οποία, ήδη, λαμβάνονται. Όπως γνωρίζετε είναι το θέμα των φυσικών εμποδίων, υπάρχει το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης που τροχοδρομείται και αναμένεται ότι πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του συστήματος και το θέμα της σύστασης μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής. Αυτά είναι θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη και έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις που προκύπτουν».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα γίνει αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η μετακίνηση πληθυσμού από αυτές τις δομές σε άλλους χώρους. Έχει, ήδη, ληφθεί ανάλογο μέτρο τις προηγούμενες βδομάδες. Ταυτόχρονα με τη μείωση των ροών, εάν επιτευχθεί, θα μπορεί να γίνεται και καλύτερη διαχείριση στις δομές φιλοξενίας».

Σε ερώτηση αν μειώνονται οι πιθανότητες για αρωγή από την ΕΕ προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα τις οποίες η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με τις εξελίξεις που προκύπτουν μετά τη ρωσική εισβολή έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και τις ροές προσφύγων από την Ουκρανία. Επομένως, οι αντοχές των συστημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δέχονται ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Όμως, καλούμαστε, και αυτό οφείλουμε να πράξουμε, να διαχειριστούμε ταυτόχρονα, πάντοτε σε συνεργασία με την ΕΕ, και τα δύο ζητήματα».

Ερωτηθείς είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με την ΕΕ, με την οποία έχουμε μόλις πρόσφατα υπογράψει και ένα μνημόνιο συνεργασίας, και θεωρούμε ότι η Ένωση θα εκπληρώσει ουσιαστικά τα όσα έχουμε συμφωνήσει έτσι ώστε να βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα».

Σε ερώτηση για τα αιτήματα από την Κύπρος προς την ΕΕ σε σχέση με τις δομές φιλοξενίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάποια κατάληξη σε αυτές τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την ΕΕ – είναι το θέμα του Πουρνάρα και το θέμα του προαναχωρησιακού κέντρου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη που να μπορούμε να αναφέρουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε ό,τι αφορά το θέμα των φυσικών εμποδίων για αποτροπή ροών από τα κατεχόμενα υπάρχει περιθώριο αύξησης του μέτρου αυτού, ώστε να καλυφθούν και άλλες περιοχές, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που εξετάζεται.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης δεν έχει αρχίσει η εγκατάσταση του συστήματος, είπε ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας ότι είναι μέτρο που θα προστεθεί στα υφιστάμενα, όπως και αυτό της σύστασης μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής κάτι για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το σχετικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.