Σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα για την Κομισιόν ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Την πρόταση «να γίνει σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα» και να λάβει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη διερευνητική εντολή για τη δημιουργία πλειοψηφίας στο ευρωκοινοβούλιο διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην ψηφίσουν κανέναν άλλο εκτός από τους πέντε που συμμετείχαν στις εκλογές.

Μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους ανθυποψήφιούς του ο κ. Τσίπρας, ζήτησε σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, «πέραν από τους πέντε που πήραμε το χρίσμα από τα κόμματά μας για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, τότε να αρνηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσουμε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους πέντε, ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα και «είναι κοινή αντίληψη ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημοκρατική διαδικασία, να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Οφείλουμε όλοι να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα. Ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει σύγκρουση δυο στρατηγικών. Η μία στρατηγική θέλει έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης. «Δεν τα θεωρούμε αρκετά, πιστεύουμε ότι μαζί με αυτά τα βήματα είναι απαραίτητο να υπάρξει και αλλαγή πολιτικής , εντούτοις η άλλη στρατηγική είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι η επιλογή που ο κύριος Κάμερον προκρίνει. Μία επιλογή που θέλει την Ευρώπη απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές» υπογράμμισε.