Σαφής η αναφορά στο μνημόνιο για τις ιδιωτικοποιήσεις λέει ο υπουργός Οικονομικών

Η αναφορά στο μνημόνιο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι σαφής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το προαπαιτούμενο, η τήρηση του οποίου είναι δεσμευτική για την κυπριακή κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε ο υπουργός, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο. Δήλωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από συμφωνημένους όρους του σχεδίου διάσωσης, το αν θα προχωρήσει όμως σε ιδιωτικοποιήσεις θα εξαρτηθεί από το ύψος του ποσού που τελικά θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε υπομονή έως τη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης της Pimco στις 18 Ιανουαρίου, για το ακριβές ύψος του ποσού .

Ως προς το μπαράζ επιθέσεων εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τον εταιρικό φόρο, ο κ. Σιαρλή υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι η Κύπρος εφαρμόζει απόλυτη διαφάνεια και διευκρίνισε ότι  σε επίσημο επίπεδο, από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Πρόκειται για παρασκηνιακές επιθέσεις τις οποίες απέδωσε εν πολλοίς σε σκοπιμότητες και στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτούργησε με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο.

Σε ερώτηση κατά πόσο η υπογραφή του μνημονίου θα αφεθεί στην επόμενη κυβέρνηση, ο κύριος Σιαρλή απάντησε ότι δεν έχει σημασία το χρονικό πλαίσιο, αλλά η ολοκλήρωση των διαδικασιών με ορθό τρόπο.

Για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο  υπουργός Οικονομικών είπε ότι το κράτος καλύπτει τις κεφαλαιουχικές ανάγκες του έως τον Φεβρουάριο.