“Σαφάρι” της εφορίας για φοροφυγάδες και ληξιπρόθεσμα χρέη

Σε άγριο «σαφάρι» θα επιδοθεί φέτος η εφορία, ενεργοποιώντας την απειλή κατασχέσεων, με στόχο να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ, αλλά και να εντοπίσει φοροφυγάδες, διενεργώντας ελέγχους σε 4.100 πλούσιους φορολογούμενους, εκ των οποίων οι 2.600 θα είναι φυσικά πρόσωπα και οι 1.500 μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό προβλέπουν οι στόχοι που τέθηκαν για φέτος μέσω της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που συνέταξαν οι επιθεωρητές του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερο Τύπο”.

Οι στόχοι που τέθηκαν για φέτος αφορούν:

1. Είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία ανήλθαν σε 56,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, αλλά δεν είναι στο σύνολό τους εισπράξιμα.

2. Άμεση είσπραξη του 24,5% των λεγόμενων «νέων» ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, δηλαδή των οφειλών που αναμένεται να βεβαιωθούν και να καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του 2013. Δεδομένου ότι, λόγω της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από τα υπέρογκα «χαράτσια» των προηγούμενων μνημονίων , τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που προκύπτουν κάθε μήνα ανέρχονται περίπου σε 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του 2013 θα συσσωρευτούν νέα χρέη συνολικού ύψους τουλάχιστον 10-12 δισ. ευρώ. Συνεπώς βάσει του μνημονικού στόχου για την είσπραξη του 24,5% των νέων χρεών που θα δημιουργηθούν φέτος, θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν τουλάχιστον άλλα 2,5-3 δισ. ευρώ οφειλών.

3. Διενέργεια τακτικών ελέγχων σε 750 μεγάλες επιχειρήσεις και προσωρινών ελέγχων σε άλλες 750 επιχειρήσεις. Δηλαδή, συνολικά 1.500 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας θα μπουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών. Από αυτές, οι 680 θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και οι υπόλοιπες 820 στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

4. Διενέργεια ελέγχων στα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση 2.600 φυσικών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιηθούν κυρίως μέσω διασταυρώσεων στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις, τα δηλωθέντα εισοδήματα των συγκεκριμένων προσώπων.