Σαρωτική νίκη για τους συντηρητικούς στην Ιαπωνία

Συντριπτική νίκη πέτυχε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LDP  στις βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κόμμα τους 58χρονου εθνικιστή Σίνζο Άμπε κέρδισε 293 έδρες επί συνόλου 480, καθώς επίσης και την πλειοψηφία των δύο τρίτων -320 έδρες -μαζί με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο.

Οι Ιάπωνες φάνηκαν απογοητευμένοι απο την διακυβέρνηση της αριστεράς τα τελευταία χρόνια και ψήφισαν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με στόχο να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, αλλά με στόχο τη δημιουργία ενός διπλωματικού αναχώματος απέναντι στην Κίνα.

Ο Σίνζο Άμπε πριν ακόμη την επίσημη επιβεβαίωση της νίκης του κόμματός του, έσπευσε να σημειώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει απο δω και στο εξής ” Η Κίνα αρνείται ότι (τα νησιά) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής επικράτειας. Στόχος μας είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό” δήλωσε χθες βράδυ.

Πάντως στις χθεσινές εκλογές το Δημοκρατικό κόμμα της Ιαπωνίας του σημερινού πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα ήταν το πλέον χαμένο της εκλογικής μάχης, καθώς απέσπασε λιγότερες από 60 έδρες έναντι των 308 που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του πριν από τρία χρόνια.

Ωστόσο και η συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία ήταν εμφανώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, με ποσοστά συμμετοχής που άγγιξαν το 59,52%, που είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο από ότι πριν από τρία χρόνια.