Σαρκοζί προς Μέρκελ: “Eγώ είμαι το κεφάλι κι εσείς τα πόδια…”

“Eγώ είμαι το κεφάλι κι εσείς τα πόδια”, είχε πει ο Σαρκοζί στη Μέρκελ όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Γαλλίας, με την ίδια να τον αποστομώνει σε χρόνο ρεκόρ: “Eγώ είμαι το κεφάλι κι εσείς τα πόδια” τράπεζα”…

Ο διάλογος αυτός των “Μερκοζί” αποκαλύπτεται στο βιβλίο, υπό τον τίτλο “La cause du peuple” (εκδόσεις Perrin), που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία και φέρει την υπογραφή πρώην συμβούλου του τέως προέδρου της Γαλλίας την ώρα που κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα στη γαλλική Δεξιά.

Τα λόγια που είχαν ανταλλάξει οι εταίροι του γαλλογερμανικού άξονα όταν η Μέρκελ είχε απέναντί της τον Σαρκοζί ως πρόεδρο της Γαλλίας δείχνουν μία άκρως ανταγωνιστική σχέση των δύο για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το βιβλίο του Πατρίκ Μπουισόν, πρώην συμβούλου του Σαρκοζί, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να είχε πει χαριτολογώντας στην “σιδηρά κυρία της Γερμανίας”: “Εγώ είμαι το κεφάλι , εσείς τα πόδια…”. Η Μέρκελ όμως του απάντησε καταλλήλως αναφερόμενη στην οικονομική δύναμη που έχει η Γερμανία στην Ευρώπη. “Όχι, εγώ είμαι η τράπεζα”.

Ο Μπουσιόν, επί πολλά χρόνια σύμβουλος του Σαρκοζί, είχε ηχογραφήσει κρυφά συνομιλίες του τότε προέδρου της Γαλλίας με διάφορους ηγέτες και τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να πάρει την εκδίκησή του αφού ο Σαρκοζί τον έδιωξε κακήν κακώς από το επιτελείο του.

Το βιβλίο του κυκλοφορεί στη Γαλλία σχεδόν δύο μήνες πριν τις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα. Σύμφωνα πάντως με τα γαλλικά ΜΜΕ, το βιβλίο του Πατρίκ Μπουισόν, δημοσιογράφο και ιστορικό, θα προκαλέσει πονοκέφαλο στον Σαρκοζί ο οποίος προσπαθεί να μαζέψει δυνάμεις για τις εσωκομματικές εκλογές της γαλλικής Δεξιάς με στόχο την ανάδειξη του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα (20-27 Νοεμβρίου).