Σαράντα χρόνια Πένθους και Τιμής

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Η αιματηρή επιχείρηση του Τουρκικού Στρατού άφησε το νησί μας ως σήμερα μοιρασμένο στα δύο. Η εισβολή επέφερε μαζικές βίαιες μετακινήσεις πληθυσμού από τις εστίες τους με τραγικές κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες, άφησε χιλιάδες συμπολίτες μας νεκρούς ή αγνοούμενους και βέβαια αναπόφευκτα προκάλεσε τεράστια οικονομική καταστροφή. Μια οικονομική καταστροφή που επήλθε από την απώλεια 70% των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, του 65% των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων και του 46% της βιομηχανικής παραγωγής του νησιού.

Είναι διπλά βαριά η φετινή επέτειος της τουρκικής εισβολής του Αττίλα. Γιατί όχι μόνο πέρασαν σαράντα άγονα χρόνια στις διαπραγματεύσεις χωρίς να βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο δεν έχουν αποσυρθεί οι άνευ ανταλλάγματος εκχωρήσεις προνομιών που έχει κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση και στήριξε η νυν Κυβέρνηση, αλλά πλέον η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα καταστροφή, αυτή τη φορά με μορφή οικονομική.

Ως Οικολόγοι προειδοποιήσαμε πολλές φορές για τους κινδύνους και αυτό κάνουμε ακόμα μια φορά. Ο κίνδυνος ελλοχεύει αφού η Τουρκικές θέσεις είναι πιο αδιάλλακτες από ποτέ και η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια διάθεσης για επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Η στάση του καλού παιδιού και των συνεχόμενων υποχωρήσεων ουδόλως βοήθησε. Χαρακτηριστική ειναι η σταςη της Τουρκίας για το θεμα της Αμμοχώστου το οποίο πρέπει να παραμείνει ως το κλειδί της λύσης του Κύπρου.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι ο λαός μας έχει τις δυνάμεις, μπορεί και δικαιούται να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Η εκλεγμένη του ηγεσία οφείλει να ανταποκριθεί επάξια. Χρειαζόμαστε ελπίδα, όραμα, αποφασιστικότητα, ενότητα και δράση.