ΣΑΠ -ΤΕΠΑΚ: Αμέριστη στήριξη στον καθηγητή Αντώνη Θεοχάρους

Σε γραπτή ανακοίνωση της η Συντεχνία Ακαδημαικού προσωπικού του ΤΕΠΑΚ,  εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στον  Επίκουρο Καθηγητή, Αντώνη Θεοχάρους.

Τον καθηγητή, ενέπλεξε σε κατάθεσή της η κατηγορούμενη για σκάνδαλα στο ΤΕΠΑΚ, Ροζίτα Παυλίδου.

Αυτούσια η ανακοίνωση στήριξης:

«Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο συνάδελφο Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Θεοχάρους.

Ο Αντώνης διετέλεσε πρόεδρος της ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ για πολλά χρόνια μέχρι το 2015. Επίσης συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστημίου ως μέλος της Συγκλήτου. Ως πανεπιστημιακός Δάσκαλος και υπό αυτές τις ιδιότητες έχει αγωνισθεί σθεναρά για την προάσπιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του Πανεπιστημίου και την προαγωγή της έρευνας και διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο μας.

Ο Αντώνης συντέλεσε καταλυτικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου με τα κτήρια στο ΤΕΠΑΚ. Επίσης ήταν το πρόσωπο από το οποίο η διοίκηση του ΤΕΠΑΚ ζήτησε όπως προβεί σε καταγγελία της υπόθεσης σε εξωτερικό ερευνών λειτουργό. Ως εκ τούτου ήταν ο βασικός μάρτυρας στην κατάθεση του οποίου βασίστηκε η υπόθεση για το ερευνητικά προγράμματα που είναι αυτή τη στιγμή ενωπίον του Δικαστηρίου.

Αυτή τη στιγμή ο Αντώνης ελέγχεται για ένα θέμα που δεν έχει σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα υπό διερεύνηση. Πρόκειται για μια υπόθεση που ωχριά μπροστά στα ήδη υπόδικα θέματα όσον αφορά στο ηθικό βάρος αλλά και το οικονομικό της μέγεθος. Κατηγορείται ότι στην προσπάθειά του να αποζημιώσει ερευνητικούς του συνεργάτες για ερευνητική εργασία που εκτέλεσαν και για να καλύψει τρέχουσες ερευνητικές ανάγκες αναγκάστηκε να παρακάμψει κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο Αντώνης έχει εκτελέσει με απόλυτη επιτυχία μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργου συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα προγράμματα αυτά είναι και τα μόνα στο Πανεπιστήμιο που έχουν διερευνηθεί εξονυχιστικά και πολλαπλώς. Το μόνο ζήτημα που προέκυψε είναι με τρείς πληρωμές συνολικού ύψους 5700 Ευρώ προς μια ερευνητική συνεργάτη για εργασία που δε διετέλεσε αλλά μπορούσε να τα πληρωθεί χωρίς εμπλοκή στον γραφειοκρατικό/διαδικαστικό κυκεώνα που γνωρίζουμε καλά. Ο σκοπός ήταν να δωθούν εγκαίρως αυτά τα χρήματα σε τέσσερεις άλλους ερευνητές που διετέλεσαν την εργασία.

Όποιος έχει προσπαθήσει να παράξει ερευνητικό έργο στο ΤΕΠΑΚ γνωρίζει καλά τα γραφειοκρατικά/διαδικαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η συγκεκριμένη πράξη δεν έγινε με δόλο ή αποσκοπώντας σε ιδίο όφελος, αλλά με γνήσια έγνοια και ηθική δέσμευση να λάβουν έγκαιρα οι τέσσερεις αυτοί χαμηλόμισθοι ερευνητικοί συνεργάτες τα δεδουλευμένα τους.

Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη καταχωρηθείσα υπόθεση εναντίον του Αντώνη ουδεμία σχέση έχει με τις αναφορές από ένα από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση με τα ερευνητικά προγράμματα. Όλες εκείνες οι αναφορές εναντίον του Αντώνη αποδείχθηκαν αναληθείς μετά απο εξονυχιστική αστυνομική έρευνα. Αντίθετα η ποινική υπόθεση εναντίον του Αντώνη βασίστηκε εξ’ολοκλήρου σε αναφορά που έκανε ο ίδιος σε προσπάθεια του να εξηγήσει στους ανακριτές τις δυσκολίες στην εκτέλεση προγραμμάτων υπό το γραφειοκρατικό/διαδικαστικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε. Άξιο απορίας είναι το εξής: γιατί να αναγκαστεί ο Αντώνης να διαπράξει αδίκημα απόσπασης χρημάτων για ιδίο όφελος από τη στιγμή που ο ίδιος δικαιούτο να λάβει μέχρι και το 100% του προϋπολογισμού του έργου ως νόμιμη αμοιβή;

Θα σταθούμε στο πλευρό του Αντώνη γιατί γνωρίζουμε πόσα έχει προσφέρει στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας αμέμπτου ηθικής που έχει πάρα πολλά ακόμα να προσφέρει στο Κυπριακό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι και Κυπριακή κοινωνία γενικότερα.»