ΣΑΠΑ: Το Ανώτατο μείωσε τις ποινές των 5 – Ακυρώθηκε η ποινή για Σαρίκα

Το Ανώτατο Δικαστήριο που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρό του, Μύρων Νικολάτο, μείωσε σήμερα κατά ένα χρόνο τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου, Βασίλειο Βασιλείου και Γιώργο Σιαηλή για την υπόθεση του ΣΑΠΑ και ακύρωσε την ποινή φυλάκισης των 4 ετών σε μια κατηγορία που είχε επιβληθεί στον Φειδία Σαρίκα.

Και οι πέντε είχαν κριθεί ένοχοι σε σωρεία κατηγοριών που αφορούσαν χρηματισμό τους από εργολάβους που είχαν εμπλοκή στην εκτέλεση έργων του ΣΑΠΑ.

Το Ανώτατο, ως εφετείο, ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση της 21ης Απριλίου 2017 και των ποινών που επιβλήθηκαν την 19η Μαΐου του 2017 για την υπόθεση, η οποία αφορούσε μεταξύ άλλων το χρηματισμό από εργολάβους που είχαν εμπλοκή στην εκτέλεση έργων του ΣΑΠΑ.

Αναφορικά με τον πρώην Δήμαρχο Πάφου και πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας η ποινή φυλάκισης των 4 ετών στην κατηγορία 51 ακυρώνεται «γιατί δεν καλύπτεται από νομική βάση και ο κ. Σαρίκας αθωώνεται και απαλλάσσεται στην κατηγορία αυτή.

Στον Φειδία Σαρίκα επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών στην κατηγορία 49 και 4 ετών στην κατηγορία 51 (νομιμοποίηση εσόδων) (ποσό €40,000).

H ποινή του πρώην δημοτικού συμβούλου του ΑΚΕΛ, Βάσου Βασιλείου, μειώθηκε από τέσσερα σε τρία χρόνια, των πρώην δημοτικών συμβούλων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ αντίστοιχα, Γιώργου Μιχαηλίδη και Ευστάθιου Ευσταθίου από 5.5 σε 4.5 χρόνια και του πρώην δημοτικού συμβούλου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Σιαήλη, από 4.5 σε 3.5 χρόνια.

Από την απόφαση προκύπτει ότι ακυρώθηκαν οι ποινές για πέντε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνομωσίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων περί έλλειψης αξιοπιστίας των Σάββα Βέργα και Ευτύχιου Μαληκκίδη των οποίων οι μαρτυρίες αποτέλεσαν και τη βάση της καταδίκης των πέντε.