Σαουδάραβας πρώην αξιωματούχος ασφαλείας: «Ο Μοχάμετ Μπιν Σαλμάν διέταξε τη δολοφονία μου»

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «διέταξε τη δολοφονία μου και κρατά τα παιδιά μου ομήρους» καταγγέλλει πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σαάντ Αλτζάμπρι υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου έδωσε την εντολή λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Αλτζάμπρι υποστηρίζει ότι ο μπιν Σαλμάν, που θεωρείται ο ενορχηστρωτής της δολοφονίας του Κασόγκι, έστειλε μία ομάδα κρούσης στον Καναδά, με στόχο να τον σκοτώσει. Έκτοτε φυλάκισε δύο από τα παιδιά του, τη Σάρα και τον Ομάρ, σε μια απόπειρα να τον αναγκάσουν να επιστρέψει. Ο πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών διέφυγε στον Καναδά από τη Σαουδική Αραβία το 2017, όταν κατηγορήθηκε για οικονομικά εγκλήματα μαζί με τον πρώην διάδοχο του βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, που καθαιρέθηκε. Ο μπιν Σαλμάν τους κατηγόρησε για κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από σαουδαραβιοκές εταιρίες.

Στη φυλακή δύο από τα παιδιά του

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας φυλάκισε δύο από τα ενήλικα παιδιά του Σαάν Αλτζάμπρι, τη Σάρτα και τον Ομάρ. Και οι δύο και κατηγορήθηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συνωμοσία για να δραπετεύσουν παράνομα από τη χώρα.

Η κίνηση θεωρήθηκε ως αντίποινα, καθώς έγινε αφότου ο Αλτζάμπρι κατέθεσε ομοσπονδιακή μήνυση κατά του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, ισχυριζόμενος ότι προσπάθησε να τον παγιδεύσει και να τον σκοτώσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο Αλτζάμπρι υποστήριξε ότι μια ομάδα δολοφονίας πήγε στον Καναδά, μόλις δύο εβδομάδες αφότου τα μέλη της σκότωσαν τον Κασόγκι. Η αποστολή τους προσέκρουσε στους αξιωματικούς της συνοριοφυλακής στον Καναδά.

Κατηγορείται για υπεξαίρεση

Ο Αλτζάμπρι κατηγορείται ωστόσο νομικά από διάφορες σαουδαραβικές εταιρίες. Η Sakab Saudi Holding, που συνδέεται με το κράτος, τον κατηγορεί για υπεξαίρεση 3,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εργαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον τότε διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ. Πολλές κρατικές εταιρείες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια του Τορόντο με παρόμοιες καταγγελίες και ζητούν από την καναδική δικαιοσύνη να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Αλτζάμπρι.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ εκδιώχθηκε το 2017 από τον ξαδερφό του μπιν Σαλμάν και σήμερα είναι έγκλειστος σε φυλακή της Σαουδικής Αραβίας. Η εξέλιξη οδήγησε τον Αλτζάμπρι να τραπεί σε φυγή, δεδομένης της στενής προσωπικής του σχέσης με τον έκπτωτο διάδοχο. Ο Αλτζάμπρι θα παραχωρήσει συνέντευξη για όσα καταγγέλλει στο CBS την Κυριακή.

Τι απαντά η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, σε δήλωσή της στο CBS, ως απάντηση στη συνέντευξη, αναφέρει ότι ο Σαάντ Αλτζάμπρι είναι πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος με μακρά ιστορία κατασκευής και δημιουργίας περισπασμών για την απόκρυψη των οικονομικών εγκλημάτων που διέπραξε, τα οποία και ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο να προσφέρει έναν πλούσιο βίο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Σύμφωνα με την πρεσβεία, ο Αλτζάμπρι δεν έχει αρνηθεί τα εγκλήματά του. «Στην πραγματικότητα υπονοεί ότι η κλοπή ήταν αποδεκτή εκείνη την εποχή. Αλλά δεν ήταν αποδεκτό ούτε νόμιμο ούτε τότε ούτε τώρα».

Από το 2017, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι πλέον ο ρυθμιστής των πραγμάτων στη Σαουδική Αραβία, της κορυφαίας χώρας σε εξαγωγές πετρελαίου και συμμάχου των ΗΠΑ.

Ο Αλτζάμπρι ωστόσο είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος στην κοινότητα των υπηρεσιών ασφαλείας στις ΗΠΑ και γνώστης πολλών κρατικών μυστικών και πληροφιών για τα προγράμματα κατά της τρομοκρατίας.

Η νομική ομάδα του Αλτζάμπρι υποστηρίζει ότι η Sakab, η κρατική εταιρεία που τον κατηγορεί για υπεξαίρεση, αποτελεί μέρος ενός δικτύου εταιρειών που παρέχουν κάλυψη για μυστικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ.

Για να διαπιστωθεί η αθωότητα του Αλτζάμπρι, τα αμερικανικά δικαστήρια θα πρέπει να ερευνήσουν τα οικονομικά της Sakab, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για τη χρηματοδότηση ευαίσθητων προγραμμάτων που λειτουργούσαν σε συνεργασία με την CIA, την αμερικανική εθνική υπηρεσία ασφαλείας και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει η πλευρά του Σαουδάραβα.

Ωστόσο το αίτημά του λειτούργησε αποθαρρυντικά για τις ΗΠΑ, που δεν θέλουν να εμπλακούν στη σχέση μεταξύ Ριάντ και πρώην αξιωματούχου ασφαλείας.