Σαν πρόσωπα επικίνδυνα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δράστες κακοποίησης ζώων

Ο  Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, τόνισε ότι ως  πρόσωπα επικίνδυνα όχι μόνον για πράξεις κατά των ζώων, αλλά και κατά της ίδιας της κοινωνίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δράστες περιστατικών κακοποίησης ζώων όπως τα πρόσφατα.

Χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά ως κατακριτέες “βαναυσότητες”, με την καθήλωση νεκρού γάτου σε συρματόπλεγμα στον αυτοκινητόδρομο, καθώς και της περιφοράς και επίδειξης νεκρού σκύλου, δεμένου και συρόμενου στο δρόμο πίσω από το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη του ζώου.

“Οι περιπτώσεις αυτές”, όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, σήμερα “πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και πλήρως, κατά τρόπο τέτοιο, μάλιστα, ώστε εκείνος που έχει την ευθύνη να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθεί αναλόγως”.

Ανάλογες ήσαν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Συνδέσμου για την Προστασία και Ευημερία των Γάτων, που κάνουν λόγο για την ανάγκη πολιτικής απόφασης για συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, έτσι ώστε αποτελεσματικά να υπάρξει πρόγραμμα με συγκεκριμένες δράσεις για καταστολή αυτών των φαινομένων και για πρόληψη μελλοντικών περιστατικών κακοποίησης των ζώων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων Ντίνος Αγιομαμμίτης, θεωρεί ως άμεσης προτεραιότητας μέτρα, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων κακομεταχείρισης ζώων και δηλητηριάσεων, την έκδοση αυστηρών εντολών προς την Αστυνομία και τις Τοπικές Αρχές να εφαρμόζουν την υφιστάμενη νομοθεσία για την ευημερία των ζώων, τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου στο οποίο να γίνονται καταγγελίες και αναφορές για κακοποιήσεις, δηλητηριάσεις και τραυματισμούς/ εγκαταλείψεις ζώων και την απόφαση για δημιουργία Αστυνομίας Ζώων με στελέχωση όχι αποκλειστικά από αστυνομικούς, αλλά και από κτηνιάτρους και άλλους εμπλεκομένους φορείς.