Σαμαράς: ”Ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του – Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν”

«Η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να παρεμβαίνει μετά τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, το πρωί της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς με γραπτή δήλωσή του κάλεσε τον πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του.

Και πρόσθεσε: «Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει».

Σαμαράς: Ψυχραιμία, όχι σε συμβούλιο αρχηγών

Δεν συμφωνεί με την πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη να ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναχώρησε εσπευσμένα από την Καστοριά χθες το βράδυ.

«Χρειάζεται ψυχραιμία», είπε σε συνεργάτες του επιστρέφοντας στην Αθήνα εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που δεν υπάρξει καθαρό μυαλό και το πολιτικό προσωπικό της χώρας δείξει ότι βρίσκεται σε πανικό μετά τα όσα έγιναν στη βελγική πρωτεύουσα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ στη Λ. Συγγρού υπήρχε η εικόνα – πληροφόρηση πως ο κ. Τσίπρας δεν συζητά επί του παρόντος το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, η ΝΔ θα αποφασίσει για το πως θα κινηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις και αφού πρώτα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Πριν αναχωρήσει από την Καστοριά, ο πρόεδρος της ΝΔ, επέλεξε να κάνει μια μετριοπαθή δήλωση με την οποία άφηνε ακόμη ανοιχτό το παράθυρο συμφωνίας με τους εταίρους ακόμη και την ύστατη στιγμή.

«Ελπίζω να υπάρχουν θετικά νέα και τα πράγματα να πάνε καλά. Πιστεύω ότι και την τελευταία στιγμή λύση μπορεί και πρέπει να υπάρξει» τόνισε ο κ. Σαμαράς θέλοντας έτσι όχι μόνο να αποδραματοποιήσει τα νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, αλλά και να δείξει ότι την πιο κρίσιμη ώρα για την πορεία της χώρας εκφράζει τη «φωνή της λογικής», επιμένοντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία αρκεί η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει πως θέλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία της χώρας εντός του ευρώ.

Νωρίτερα, πάντως, στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επικρίνει με σφοδρότητα την κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας, ουσιαστικά, πως με τους έως τώρα χειρισμούς της έχει βάλει τη χώρα να «φλερτάρει» ανοιχτά με το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή.