Σαμαράς: Αλλάζει το κλίμα στην αγορά και την οικονομία

Για ορισμένα «καλά νέα για την οικονομία» έκανε λόγο, σε δήλωσή του, κατά τη σύσκεψη για θέματα Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και του Υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι τα στοιχεία από το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι το Μάρτιο καταγράφηκαν περισσότερες προσλήψεις από ό,τι απολύσεις όσον αφορά στη μισθωτή εργασία, στοιχείο θετικό εφόσον δεν πρόκειται για προσλήψεις σε εποχιακά επαγγέλματα, όπως ο τουρισμός.

Προσέθεσε ότι καταγράφηκαν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι δεν αυξάνει η ανεργία με τον ίδιο ρυθμό όπως τους προηγούμενους μήνες αλλά με μικρότερο.

Επίσης, ανέφερε ότι σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμιά, μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013 με τις περισσότερες εξ αυτών να σχεδιάζουν και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου στα οποία το υπουργείο Εργασίας θα χορηγήσει 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ  για την ενίσχυση και την επανεκπαίδευση νέων άνεργων.

Στα προγράμματα θα συμμετάσχουν συνολικά 715 χιλιάδες άνθρωποι. Και συμπλήρωσε ότι θα δοθεί και περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και της απασχόλησης μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και ότι προχωρά κανονικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι πρόκειται για ενδείξεις που δείχνουν ότι έχει αρχίσει να αλλάζει κάπως το κλίμα και η ψυχολογία στην αγορά.