Σαμαράς,Μανιτάκης, Στουρνάρας για τις περικοπές θέσεων στο Δημόσιο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα έχει σήμερα υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Αναμένεται να συζητηθεί η ολοκλήρωση των χρονοδιαγραμμάτων περικοπών θέσεων του Δημοσίου, τόσο στα υπουργεία που δεν έχει γίνει ακόμα αυτό, όσο και σε φορείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς θεωρείται ως μείζον θέμα για την τρόικα, όπως φάνηκε κατά την τελευταία επίσκεψη στην Ελλάδα.

Οι υπάλληλοι από τις θέσεις που καταργούνται θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και θα επιλέγουν αμέσως μετά, από τις κενές θέσεις που έχουν προκύψει, ποια από αυτές θέλουν να καλύψουν.

Επιπλέον, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη συνεργασία του ΑΣΕΠ. Στο στόχαστρο του ΑΣΕΠ πρόκειται να μπουν κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαδικασίες διαγωνισμού. Πρόκειται, κυρίως, για υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πριν το 2000 ή εργάζονται στις περιφέρειες και στους δήμους.

Βασικό κριτήριο της αξιολόγησης θα αποτελεί το επίπεδο εκπαίδευσης του κάθε υπαλλήλου. Από τη διαδικασία υπολογίζεται να προκύψει μια ομάδα υπαλλήλων, οι οποίοι δεν καλύπτουν άμεσες ανάγκες, προσλήφθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ και είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα κινδυνεύσουν μετά το πρόγραμμα τις διαθεσιμότητας να μην επιστρέψουν στο Δημόσιο και να απολυθούν.

Ο αριθμός αυτών των υπαλλήλων υπολογίζεται να είναι από 10% μέχρι 20% των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το 2014 οι υπάλληλοι που θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης θα είναι από 2.500 έως 5.000.