Σαββίδης: Έκκληση στη Βουλή για έγκριση των νομοσχεδίων για τα εξώδικα

Σαββίδης: Έκκληση στη Βουλή για έγκριση των νομοσχεδίων για τα εξώδικα

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη για τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής του νομοσχεδίου που προβλέπει αύξηση ποινών με βάση τον περί Λοιμοκάθαρσης Νομο

Για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της αύξησης των ποινών και της έκδοσης διαταγμάτων αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων για παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, το οποίο συζητήθηκε το πρωί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, στο περιθώριο αποχαιρετιστήριας συνάντησής του με τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών «έγινε συζήτηση του εμπλουτισμένου νομοσχεδίου, το οποίο υπέβαλλα προς τα μέλη της Επιτροπής Νομικών το βράδυ της περασμένη Παρασκευής, μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενωρίτερα στη μέρα. Το νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου την Δευτέρα και το τροποποιημένο νομοσχέδιο απεστάλη στη Βουλή το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Σήμερα το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε κατ’ άρθρον.

Ανταλλάξαμε απόψεις με τους βουλευτές και πιστεύω ότι έχει σχηματιστεί η αναγκαία συναίνεση, ώστε το νομοσχέδιο να μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να ψηφιστεί σε Νόμο. Η ενημέρωση που είχα είναι ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, διότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί αποτελεσματικά η Αστυνομία να ελέγξει την οποιαδήποτε παρανομία βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, διότι, όπως ξέρετε, οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τη λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς να τηρούνται οι κανονισμοί και τα πρωτοκολλά είναι τέτοια που χρειάζεται άμεση επέμβαση και πολύ αυστηρές ποινές.»

«Θεωρώ, με βάση τα όσα έχω ακούσει από τη Βουλή, ότι σχηματίζεται ικανοποιητική πλειοψηφία. Αυτή η εικόνα είχε παρουσιαστεί κι από την προηγούμενη Παρασκευή, εξ ου και προχωρήσαμε με αυτό το νομοσχέδιο. Ελπίζω και καλώ τη Βουλή να ψηφίσει σε Νόμο το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν», είπε εν κατακλείδι ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς για το θέμα των νέων διορισμών στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας και στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε ότι με βάση το Σύνταγμα, ο διορισμός των προσώπων στις θέσεις αυτές είναι αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, έχει προβεί στον διορισμό του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την ανάληψη των καθηκόντων του να γίνεται αύριο σε τελετή, ενώ υπέδειξε πως ο Αρχηγός Αστυνομίας αφυπηρετεί στις 30 Ιουνίου. «Μέχρι τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τόσο την επιλογή του για Αρχηγό Αστυνομίας όσο και για τον Υπαρχηγό Αστυνομίας.

Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί η πορεία για την πλήρωση των τυχόν θέσεων Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Ωστόσο αυτό θα γίνει αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίσει πρώτα τον Αρχηγό και Υπαρχηγό Αστυνομίας», είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας πως σε σχέση με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, του οποίου η ημερομηνία αποχώρησης είναι τέλος Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει μέχρι τότε πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι επιχειρήσεις άρχισαν να πειθαρχούν στα πρωτόκολλα, τις οδηγίες και τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε πως βάσει της ενημέρωσης που έλαβε από την Αστυνομία, δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. «Σε αυτό, βεβαίως, συνέτειναν τόσο και οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Αστυνομίας που διενεργούνται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα που προωθήθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και το γεγονός ότι περιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στα κέντρα αναψυχής, βάσει της σχετικής οδηγίας του Υπουργείου Υγείας. Με αυτό το μέτρο, σίγουρα δεν μπορούσαμε να ξαναδούμε τις σκηνές που είδαμε.

Ελπίζω ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, δηλαδή να ψηφιστεί σε Νόμο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προτείνουμε, το οποίο προβλέπει πέραν από τα αυξημένα πρόστιμα, και το δικαίωμα, μέσω δικαστηρίου, να εκδοθεί διάταγμα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης αλλά και διοικητική δυνατότητα στην Αστυνομία, εάν κριθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, να προχωρήσει και να αναστείλει τη λειτουργία, με ειδοποίηση, στο συγκεκριμένο κέντρο αναψυχής. Αυτό το διοικητικό κλείσιμο, θα έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντός της οποίας η Αστυνομία θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δικαστήριο για την έκδοση διατάγματος, εάν κρίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για μεγαλύτερο διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν καταγγελίες για παράνομη παρέμβαση σε παραλία από συγκεκριμένο υποστατικό στην επαρχία Αμμοχώστου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα σε διάφορες κατασκευές στην Κύπρο και είναι θέμα να γίνονται οι σωστοί έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να εφαρμόζεται ο νόμος όπως πρέπει να εφαρμόζεται, σε όλες τις περιπτώσεις.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την πορεία της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση έχει συμπληρωθεί την περασμένη Τετάρτη και τώρα αυτό που απομένει είναι να ακολουθηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπονται από τους Κανονισμούς της Βουλής.

«Η εκτίμηση που είχα από τα Κόμματα με την ολοκλήρωση της συζήτησης των τροποποιημένων νομοσχεδίων, είναι ότι θα οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια πριν από το τέλος Ιουλίου. Ελπίζω, και με την ευκαιρία αυτή καλώ τα κόμματα να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό ώστε τα νομοσχέδια να ψηφιστούν και να τεθεί σε λειτουργία το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, αυτό το μεγάλο στοίχημα που θέλουμε όλοι να κερδίσουμε», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.