Σήμερα το μεσημέρι το νέο ραντεβού με την τρόικα

Μετά από την χθεσινή “πρόγευση” των διαπραγματεύσεων με επίκεντρο τις διαφωνίες στο πεδίο της ενέργειας και του “Υπερταμείου” ιδιωτικοποιήσεων, κυβέρνηση και Θεσμοί ανοίγουν εκ νέου σήμερα τα “χαρτιά” τους.

Χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί να σταλούν από ελληνικής πλευράς οι “αστερίσκοι” επί των κειμένων των 4 μνημονίων που έφθασαν την Δευτέρα στο οικονομικό επιτελείο από τους 4 Θεσμούς.

“Θα στείλουμε μία μεγάλη λίστα παρατηρήσεων” ανέφερε χθες το απόγευμα κυβερνητική πηγή μετά την λήξη των 4ωρων διαπραγματεύσεων στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εξηγούσε ότι θα αναζητηθεί λύση σε επίπεδο “κορυφής” για όποια θέματα δεν μπορούν να λυθούν “τεχνικά”.

Το πρώτο ραντεβού των ΥΠΟΙΚ και των επικεφαλής των 4 Θεσμών σχεδιάζεται να γίνει σήμερα μετά το μεσημέρι. Και τούτο δεδομένου ότι παραμένει κοινή θέση κυβέρνησης και θεσμών η ταχύτερη δυνατή συμφωνία. Το μήνυμα έδωσε χθες και ο Πρωθυπουργός κάνοντας επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση επιμένει για τα αντίμετρα αλλά και για “ρήτρα” ψήφισης αλλά μη εφαρμογής των μέτρων του 2% του ΑΕΠ (μείωση συντάξεων/αφορολογήτου), αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιο για το χρέος.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της χθεσινής 4ωρης πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς απαρίθμησε τα κείμενα που έφτασαν από τους θεσμούς: το επικαιροποιημένο MoU και το τεχνικό ΜoU της ευρωπαϊκής πλευράς, αλλά και το νέο 3ο MEFP μαζί με το τεχνικό MEFP που έχει συντάξει το ΔΝΤ και θα συνοδεύει πιθανή νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα.