“Σήμερα τιμούμε τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος” είπε ο ΠτΔ στην εκδήλωση στο πρώην ΒΜΗ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση για την 75η επέτειο από το κλείσιμο των στρατοπέδων για τους Εβραίους του Ολοκαυτώματος στο πρώην BMH

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη σήμερα σε εκδήλωση για την 75η επέτειο από το κλείσιμο των στρατοπέδων όπου διέμεναν Εβραίοι που διασώθηκαν από το Ολοκαύτωμα, στο πρώην Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο (BMH), στη Λευκωσία.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων ότι «η φετινή επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού λαμβάνει χώρα μετά τις απερίγραπτες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου τις οποίες καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας.

Αυτά τα στρατόπεδα, 12 στο σύνολο τους, βρίσκονταν σε όλη την Κύπρο και λειτουργούσαν από το 1946 μέχρι το 1949. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πριν από τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ, περίπου 53 χιλιάδες Εβραίοι πέρασαν από την Κύπρο και τα στρατόπεδα του Καράολου, βόρεια της Αμμοχώστου, τη Δεκέλεια και την Ξυλοτύμπου».

Πρόσθεσε ότι χιλιάδες Εβραιόπουλα γεννήθηκαν στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι κατά την παραμονή των Εβραίων στο νησί πολλοί Κύπριοι έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν και να τους βοηθήσουν, κάνοντας ειδική μνεία στον Πρόδρομο Παπαβασιλείου, πρωτεργάτη στην παροχή βοήθειας προς τους Εβραίους που βρέθηκαν στην Κύπρο.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ήθελα να παρευρεθώ σε αυτή την εκδήλωση, διότι σήμερα τιμούμε τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και τη συμπόνοια και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους».