Σήμερα η κόντρα αρχηγών στη Βουλή-Μεσάνυχτα η ψηφοφορία

Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε από χθες η μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης Αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές. Μετά το σφυροκόπημα των Φορέων και των Οργανώσεων στις Επιτροπές τη σκυτάλη πήραν χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατηγορώντας την κυβέρνηση για «4ο μνημόνιο» ενώ σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί με τις ομιλίες τους πριν την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα αναμένεται να σηκώσουν κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Χθες η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να κάνει «ρελάνς» στα θετικά αντίμετρα τα οποία θα καταψηφίσει φέρνοντας τροπολογία με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να διανείμει άμεσα μέρος από το πλεόνασμα σε στοχευμένες δράσεις και κοινωνικές ομάδες. Η τροπολογία την οποία υπογράφουν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτείνει να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος του 2016, «στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφολόγησης και της στάσης πληρωμών». Το ποσό που προτείνεται να διατεθεί είναι «865 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017», για τη δημιουργία των αναγκαίων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς «ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός», την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

«Η τροπολογία είναι η πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, πριν από ένα μήνα. Είναι μια πρόταση ειλικρινής, ρεαλιστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας που υπογράφει πρώτος την τροπολογία συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως το τρίτο μνημόνιο αναφέρει ότι από την υπέρβαση της προηγούμενης χρονιάς μπορεί η κυβέρνηση να διανείμει το 40%. «Εμείς δεν λέμε καν το 40%, αλλά λέμε πολύ λιγότερο» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Το Μαξίμου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης» και υπογράμμισε ότι «ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα». Για «δήθεν αντίμετρα τρία χρόνια μετά» έκανε λόγο η ΝΔ στην ανταπάντησή της.

Η τροπολογία δεν θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, ωστόσο η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια περιλαμβάνεται στο άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου που όλα δείχνουν ότι θα υπερψηφιστεί από τη ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και το άρθρο 72 που αφορά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους βουλευτές και την πλήρη φορολογική τους εξίσωση με όλους τους άλλους πολίτες.